<![CDATA[]]>

Så slipper du ångest efter julfesten

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 9 december, 2016

Snart är det dags för julfest och miljoner svenskar ska dansa, ha roligt och förhoppningsvis inte göra bort sig. Etikettdoktorn Mats Danielsson vet hur du ska uppföra dig för att fortfarande kunna se dina kollegor i ögonen dagen efter.

Vem har inte tagit ut svängarna för mycket på en firmafest? Sagt en och annan sanning till chefen eller tagit en öl extra. Men hur roligt det än är med fest kommer ditt uppträdande att få konsekvenser för hur dina kollegor och anställda ser på dig.

Det är i efterhand svårt att sudda ut gränsen mellan privat och jobb och du kan få leva med dina misstag onödigt länge.
Mats Danielsson är Etikettdoktorn som jobbar med affärsetikett på företag och organisationer och hör ofta om firmafester som inte går som de ska.
– En bra julfest stärker banden i företaget. Men bara för att det är gratis kan du inte låta allt vett försvinna, menar Mats.

Här är Etikettdoktorns fem tips för en lyckad firmafest:

Uppträd som föredöme
– Om du är chef/ägare av företaget och bjuder på festen, då ska du varken gå hem först av alla eller dricka för mycket alkohol. Vare sig du vill det eller ej, så sätter du nivån.

Förbered dig och våga
– Förbered dig gärna genom att tänka ut några bra ämnen i förväg, saker som får fart på samtalet. Våga sedan mingla runt och prata med de du kanske inte hänger med dagligen. Här har du chansen att knyta spännande kontakter. Trygghetsgrupper med kompisarna är kanske säkert, men ger dig inga nya kontakter.

Alkohol är inte alltid roligt…
– Fri bar betyder inte fri berusning… En salongsberusning räcker gott och väl, likväl som att helt avstå. Glöm inte som arrangör av firmafesten att tillhandahålla alkoholfria alternativ och en vattenbuffé vid dansgolvet brukar bli uppskattat!

Håll dig i rätt säng…
Säg inte ditt hjärtas mening till chefen på firmafesten och hamna för guds skull inte i någon annans säng än din egen. Det kan kosta på att vakna upp i andras sängar, för många ser vad du gör än du anar. Snacket startar snabbt.

Tänk på dagen efter
En grundregel som gäller såväl chefer som medarbetare. Om du dricker alkohol; Häll upp – Drick upp – Ställ upp! Även om du är trött och hängig dagen efter – gå till jobbet.

Läs också: