<![CDATA[]]>

Se upp för falskt momsmejl

Anders Andersson

Publicerades: 25 oktober, 2013

Öppna inte detta mejl! Det kommer inte från Skatteverket! När fredagslugnet höll på att breda ut sig bland Sveriges småföretagare fick de ett av de mest bedrägliga fuskmejl som någonsin skickats ut.

Mejlet som gick ut till tiotusentals småföretagare sent på fredagen är inte lika lätt att genomskåda som många andra fuskmejl. Länkadressen som man ska klicka på har nämligen Skatteverkets korrekta domänadress. Ändå hamnar man hos en nätbedragare, som kan skicka spam eller styra datorn hos den som klickar på mejlet.

Mejlet berättar om att man ska få momspengar tillbaka och att detta ska bekräftas genom att klicka på länken. Men så går det inte till. Momsåtetrbetalning meddelas aldrig via mejl.

– Skojarna försöker komma åt kontokortsuppgifter och kanske ladda ned trojaner i datorerna hos dem som klickar. Den som klickar hamnar på en falsk sida som begär uppgifter på ett kontokort för att momspengar ska betalas ut, säger Anders Nyman, Driva Egets expert på fakturaskojare, som nu närmare granskar mejlbluffen.

Driva Eget varnar naturligtvis alla för att klicka på mejlet. Vi uppmanar också alla att sprida det här budskapet vidare – så att så många som möjligt får vetskap om att det är ett fuskmejl som kan ställa till stora problem för den som klickar på länken. Också Skatteverket gick på fredagskvällen ut med en varning och uppmanar alla att radera det.

Mejlet som skickats ut ser ut så här:

______________________________________________________

Från: Skatteverket <Skatteverket@Skatteverket.se>
Skickat: den 25 oktober 2013 16:28
Till: Anders Andersson
Ämne: Återbetalning av moms

Kära skattebetalare,

Efter den senaste årliga beräkningen av din skattemässiga aktivitet, har vi bestämt
att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på 2,373.80 SEK
Fyll i formuläret tills den 28-10-2013.

Bidraget kan fördröjas av olika skäl.
Till exempel skickar ogiltiga poster eller söker efter tidsfristen

För att komma åt din skatteåterbäring, vänligen klicka på länken nedan:

http://www.skatteverket.se
© 2013 www.skatteverket.se
__________________________________________________________