<![CDATA[]]>

6 sätt att komma ur sängen tidigare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 24 februari, 2014

Framgångsrika entreprenörer säger ofta att de är uppe jättetidigt – att det är ett skäl till lyckade affärer. Men hur gör man som obotligt morgontrött? Här är sex sätt att komma ur sängen tidigare.

1. Ändra ditt tankesätt
Hemligheten ligger i att redan börja dagen innan – på kvällen, när du säkert ofta brukar kommer i säng alldeles för sent.

”Jag måste få gjort det och det och det…”. Känner du igen dig? Många har helt enkelt separationsångest för att avsluta den dag som är.

Tänk därför på kvällen och att du ska sova redan i början av dagen. Därmed blir sömnen något positivt laddat som du snarare kan se fram emot.

2. Reglera dina sovtider
Fundera över hur många timmars sömn du behöver och räkna bakåt, så att du lägger dig i tid.

Att gå upp tidigare är en stor förändring och det kräver hårt arbete att verkligen gå upp den där extra timman eller timmarna morgonen därpå, som känns så självklart kvällen innan.

Allt underlättar om du faktiskt fått de antal sovtimmar som du tror dig behöva.

3. Justera dina kvällsaktiviteter
För att komma i säng tidigare måste du även fundera över när det är bäst att äta middag. Kanske inte en kvart innan du ska sova? Två-tre timmar innan sänggående brukar rekommenderas.

Vill du hinna läsa några sidor, som nedvarvning, är det också bra att planera för.

4. Förbered för dina morgonaktiviteter
Sällan är det bara trötthet som gör att vi dröjer oss kvar i sängen på mornarna – en annan stor bov är att vi har ett övermäktigt schema framför oss som gör att vi hellre skjuter på dagen.

För att göra dagens aktiviteter mindre jobbiga, så organisera schemat kvällen innan, planera inte in för mycket, lägg fram kläder som du ska ha på dig och se till att ha arbetsplatsen fin och redo för en ny dag.

Läs HÄR hur du tar kontroll över din kalender.

5. Stäng av elektroniken
90 minuter innan det är dags att sova bör du stänga av elektronik såsom dator och mejl, tv, läsplatta eller sociala medier.

Det är annars som att få en energikick precis innan lampan ska släckas om du har igång all stimulans utifrån.

Byt istället ut mot en bok, lugn musik eller att skapa något med händerna.

6. Skapa en inför-sov-rutin
Ha samma rutin varje kväll. Kanske ska du gå en liten promenad i kvarteret? Stretcha eller göra några yogaövningar? Kanske är en god bok ditt sätt att avsluta dagen?

Skapa en återkommande rutin som därmed gör det enklare att faktiskt lägga dig i tid.

Och du, sov gott – och lycka till med affärerna dagen efter!

Källor: Entrepreneur.com och författaren och tidscoachen Julie Morgenstern.
Artikeln uppdaterad 2016-09-27.

Läs också:

Slarva-inte-med-somnen

Sluta slarva med sömnen! Här är 6 tips för att sova bättre

Mycket att hinna med just nu? Då är det lätt att sömnen blir lidande. Men se upp, det kan skada dig! Se här i vår infografik hur superentreprenörer sover – och hur du själv får bättre sömn.