<![CDATA[]]>

Bra råd när du jobbar ensam

Camilla Björkman

Publicerades: 8 februari, 2012

Idag den 8:e februari är den officiella jobba-hemma-dagen. Men för småföretagare som ofta jobbar själva kan det bli ensamt. Här är expertråden för att undvika det.

Idag är den officiella jobba-hemma-dagen, i alla fall om man ska tro Microsoft som står bakom initiativet. Syftet är att lyfta fram fördelarna med flexibelt arbete och öka produktiviteten. 

Men utvecklingen mot att jobba hemma går trögt. Trots att nästan hälften av alla anställda (47 procent) i en ny undersökning tror att deras liv skulle bli bättre om de fick jobba på distans, är det bara några procent som gör det. Undersökningen är gjord av Yougov bland 3 000 personer i åldrarna 18-64 år.

För småföretagare kan problemet snarare vara att man känner sig ensam när man jobbar hemma. Då kan det vara bra med dessa tre råd från Helena Kubicek Boye, psykolog och KBT-terapeut och bloggare på driva-eget.se, för hur du hanterar det:

  1. Ha strategi för återhämtning. Det är viktigt att arbetet inte blir så stressigt att du ligger vaken på nätterna. Det kan leda till nedstämdhet. För att inte riskera att bli utbränd är det bra att ha aktiviteter utanför jobbet, som att träna regelbundet. Det är särskilt angeläget när du har mycket att göra. Med balans i livet fungerar företaget bättre.
     
  2. Strukturera vardagen. Som enmansföretagare är det lätt att vardag och fritid flyter ihop. Om man alltid är i yrkesrollen finns risk för att det blir för mycket. Det gäller då att ha struktur på tillvaron och gå in i och ut ur sin professionella roll på ett bra sätt. Att hyra in sig i en kontorslokal eller att ha speciella arbetskläder kan vara ett sätt att markera både för sig själv och andra att man är i sin yrkesroll.
     
  3. Ha ett långsiktigt perspektiv. Vissa månader, till exempel på hösten, kan vara mer intensiva än andra för en enmansföretagare. Då är det bra att redan i förväg se till så att en del av det långsiktiga planeringsarbetet flyttas till de lugnare perioderna. Kanske går det att ta hjälp av underleverantörer när arbetsbelastningen är som hårdast.