<![CDATA[]]>

Föräldraförsäkring ska anpassas till företagare

Camilla Björkman

Publicerades: 8 juni, 2015

Föräldraförsäkringen ska utredas och anpassas även till företagare, meddelar socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S). Detta för att även företagare ska kunna vara barnlediga på samma sätt som anställda.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I ett debattinlägg på aftonbladet.se skriver socialförsäkringsministern (bilden till höger) att föräldraförsäkringen idag inte fungerar lika bra för företagare. Därför tillsätter nu regeringen en utredning som ska se över den.

– För den som är företagare råder andra förutsättningar än för den som är anställd. Trots att du är hemma med ditt barn kan det finnas vissa löpande uppgifter du måste ta hänsyn till, skriver Annika Strandhäll.

Det kan till exempel vara att hålla kontakten med kunder, Skatteverket eller revisorer, det senare som det är lag på att göra.

– Det kan också finnas svårigheter att beräkna SGI på ett sätt som ger dig som förälder en trygg ersättning, skriver hon i debattinlägget.

Detta får effekt på det antal dagar som föräldrar med eget företag tar ut. Generellt tar de ut färre dagar än anställda, visar en undersökning som Företagarna gjorde i våras.

Framför allt bland kvinnor skiljer det sig mycket åt. Var tredje kvinna som driver eget tar ut högst tre månaders föräldraledighet. Bland mammor generellt är siffran två procent, skriver Annika Strandhäll.

Hon lovar i debattinlägget en föräldraförsäkring som är anpassad till företagare. Den nya utredningen ska leda fram till bland annat det.