<![CDATA[]]>

”Många luras att bli företagare”

Martin Berg

Publicerades: 17 september, 2012

När Göran Persson nu gått från att vara statsminister till att bli företagare har han flera råd till andra småföretagare. Men han varnar också för att starta eget, och säger att många luras att bli företagare.

Göran Persson, som nu är konsult och lantbrukare, har sett hur allt fler lockas att starta eget. Arbetslösa startar med bidrag från Arbetsförmedlingen och får se att vägen till svarta siffror och stabil verksamhet är lång och svår.

– Jag blir olycklig av att se så många luras in i företagande, som om det skulle vara något enkelt, säger han i en öppenhjärtig intervju med Driva Eget och tidningen Land Lantbruk.

Han framhäver vikten av att det faktiskt måste finnas en efterfrågan på företagets produkt eller tjänst, och har sett hur många nystartade plötsligt upptäcker att det inte finns några kunder.

– Visst, ett nytt företag kan gå in och slå ut ett gammalt, men den tröskeln är högre än vad man tror.

Liksom många andra lantbrukare planerar Göran Persson att satsa på kringverksamheter när han så småningom trappar ned på konsult- och styrelseuppdrag. I dag bedriver han köttdjursuppfödning, skogsverksamhet och uthyrning av fastigheter på gården Torp i Sörmland där han bor tillsammans med hustrun Anitra Steen. Nu undersöker de även möjligheterna att starta en fiskeverksamhet.

– Jag tror att fisket är underskattat ekonomiskt och det är inte alls exploaterat i insjösystemet, särskilt inte kräftfisket. Men det här håller vi på att bygga upp successivt.

Läs hela intervjun med Göran Persson i senaste numret av Driva Eget. Det kan du köpa på webben här.

Köp en prenumeration på Driva Eget här.