<![CDATA[]]>

Så blir du hjärnstark – och mer effektiv och framgångsrik!

Publicerades: 10 oktober, 2016

Vad skulle hända med ditt företag om du blev mer kreativ, fick bättre koncentration, kände dig mindre stressad och till och med kunde tänka snabbare? Förmodligen en hel del. I nya boken Hjärnstark berättar Anders Hansen hur motion ger dig en mental uppgradering. Här är fem bästa råden.

En klump lika stor som dina två knytnävar och den mest komplexa strukturen vi känner till i universum. Trots att den bara utgör 2 procent av den totala kroppsvikten förbrukar den 20 procent av energin.

Den som inte fascineras av hjärnan fascineras inte av någonting.

Dagens människor är i princip genetiskt identiska med dem som levde för 10 000 år sedan – däremot ser världen extremt annorlunda ut i dag.

Och som en historiens ironi är det en av våra allra mest avancerade medicinska tekniker – magnetkameran – som har fått oss att återupptäcka värdet av den minst avancerade medicinen – fysisk aktivitet.

– Den har enorma mentala effekter som kommer att hjälpa en på jobbet. Till exempel presterar människor 60 procent bättre på kreativitetstester om de gör testerna efter att ha promenerat eller sprungit. Det är alltså ett bra sätt att få nya idéer och tänka ”utanför boxen”, skriver överläkaren och författaren Anders Hansen i hans nya bok ”Hjärnstark”.

Driva Eget har valt ut några av hans tips ur boken för att bli hjärnstark:

1. Hjärnan räknar varje steg
Det är bättre att du rör på dig i 30 minuter än i 5 minuter, men 5 minuter räknas också. Gör något du tycker är roligt!

Det allra bästa för hjärnan är att springa minst tre gånger i veckan och i 45 minuter varje gång.

Att få upp pulsen rejält är också viktigt – studier visar att personer som motionerar regelbundet utvecklar en bättre selektiv uppmärksamhet, det vill säga koncentration.

2. Träna tidigt på dagen
Dopaminnivåerna (känslan av välmående och belöning) stiger främst efter att man har varit fysiskt aktiv.

Ett par minuter efter avslutad träning ökar de och ligger sedan på en högre nivå i en eller ett par timmar.

Det bidrar till att du upplever skärpa, fokusering och lugn efter att ha motionerat.

Gör det därför gärna på morgonen – då kan du njuta av effekten resten av dagen.

3. Träning minskar stress och ångest
Träning stärker kroppens tolerans mot stress och de som tycker att de inte har tid med träning är ofta de som behöver den allra mest.

Ångest beror på att aktiviteten i hjärnans stressystem är för hög och att den del i hjärnan som kallas Amygdala markerar fara där det inte finns någon.

Träning gör hjärnan bättre på att lugna Amygdala och därmed dämpa ångesten.

4. Skaffa ståbord på jobbet
Kroppen gillar att variera arbetsställning och vi gör av med dubbelt så mycket energi när vi står som när vi sitter.

Men vi verkar också tänka bättre – studier visar att barn som står i skolan har ökad aktivitet i hjärnans frontallob i precis de områden som är viktiga för arbetsminne och koncentration.

5.  Fortsätt träna!
En enstaka löprunda eller promenad ger omedelbart mer blod till hjärnan, men det tar tid att bilda nya hjärnceller, bygga nya blodkärl och förstärka kopplingen mellan hjärnans olika delar. Det kan ta flera månader eller ännu längre tid.

Du som tränar regelbundet ett par gånger i veckan under ett halvårs tid eller ännu längre kommer att märka den allra största förändringen.

 

Läs också:

träning

Dra av träning på företaget – så gör du

Reglerna kring vilken sjukvård, friskvård och träning som är avdragsgill för företaget och fri från förmånsskatt är krångliga. Här reder vi ut begreppen.

Kvinna springer utomhus och är glad

6 råd – Så får du tid att träna och bli en starkare företagare

Du vet att du borde träna, men som hårt arbetande småföretagare finns ju inte tiden? Jodå, menar friskvårdsläkaren Maurice Westerlund – och ger sex bra råd för att hitta den.