<![CDATA[Töres Theorell Foto: Pressbild]]>

Så hanterar du stress – forskarens 6 bästa råd

Redaktionen

Publicerades: 29 oktober, 2015

Stressen är värre idag än någonsin, menar stressforskaren. Här är hans råd för hur du bäst hanterar stressen som småföretagare.

Stressen inom arbetslivet har blivit värre de senaste decennierna, menar Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet. Det handlar både om intensitetsnivån – hur mycket man har att göra per tidsenhet – och om ens upplevda möjlighet att påverka arbetet.

För småföretagare kan till exempel alla kontrolluppgifter som måste lämnas in till myndigheter vara en stressande faktor.
– En anhopning av uppgifter som man upplever som onödiga utgör det största arbetslivsproblemet i dag och ger upphov till psykisk ohälsa, säger Töres Theorell.

Även konkurrensen mellan företag har ökat dramatiskt, vilket hänger samman med internationaliseringen.
– I dag konkurrerar man inte bara med andra svenska företag utan också med utländska. Det är en pressande faktor.

Men det finns saker som går att göra för att minska stressen. Töres Theorell listar sex saker som alla småföretagare bör tänka på.

 

Sex råd för att hantera stressen

 

1. Skaffa ett nätverk
Då är du inte ensam om något allvarligt händer i ditt företag. Det är viktigt att ha personer som befinner sig i en liknande situation att prata med och som man kan söka stöd hos.

2. Sov ordentligt
Tumma inte på sömnen genom att jobba på nätterna.

3. Undvik konstgjorda kickar
Cigaretter, sprit och narkotika ger tillfällig energi och/eller avslappning, men är farliga i det långa loppet. Att dricka sprit på kvällen för att stressa ned är en farlig vana.

4. Ta inte på dig för mycket
Som egenföretagare har du till viss del möjlighet att styra mängden arbete. Det är farligt att ta på sig mer än man kan kontrollera. Man kanske tycker att alla projekt löper på som de ska, men du måste ha marginaler om ett av dem kör ihop sig.

5. Begränsa arbetstiden
Arbetsveckan får inte bli för lång, du måste ha tid till återhämtning. Det är inte farligt att jobba väldigt hårt under korta perioder som några dagar i rad, men både själen och kroppen tar stryk om du gör det i flera veckor.

6. Se över din yttre miljö
Det är viktigt att begränsa buller. Störande ljud försämrar kommunikationen med andra och har en stressande effekt. Ljudisolerande plattor kan göra att allt känns mycket lugnare på arbetsplatsen.

Text av Marit Sundberg
Uppdaterad 2016-09-13