Anna Matti Arbetsmiljö

5 sätt att få en mer hälsosam arbetsmiljö i mindre företag

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 7 april, 2021
Publicerades: 15 april, 2021
Foto av: Pixabay

Dags att skapa en plan för företagets arbetsmiljö? Här får du en enkel och smart strategi i fem steg som hjälper dig att komma igång direkt.

Arbetsmiljö är ett område som ofta väcker motstridiga känslor bland företagare. Vissa tycker det är en självklarhet och en rättighet och vissa ser det som ett hinder eller något som inte är så viktigt.

I själva verket är det av yttersta vikt att alla företagare, små som stora, har kunskap inom och arbetar med sin arbetsmiljö. Dels för att det faktiskt finns lagar som reglerar det, men också för att vinsterna med det är oerhört stora samtidigt som kostnaderna är små. I den här artikeln kommer vi lista fem sätt att få till en mer hälsosam arbetsmiljö, som just för med sig stora ekonomiska vinster samtidigt som de är enkla och billiga att genomföra. 

Tillsammans med arbetsmiljökonsulten Anna Matti går vi igenom 5 sätt att maximera företagets arbetsmiljö. Anna är också aktuell med en Arbetsmiljökurs för småföretagare och de två nya digitala hälsotjänsterna Må bra med Mattikroppen och Träna med Mattikroppen

Är du ensam i företaget? Tänk så här med din arbetsmiljö

Om du är ensam i företaget är det, tvärt emot vad de flesta tror, som allra viktigast att du satsar på arbetsmiljö-arbetet! Hela syftet är ju att förebygga ohälsa och ge dig en hållbar arbetsmiljö.

Tänk så här – vad skulle det innebära för företaget om du skulle bli sjukskriven? Om du skadade dig på jobbet eller blev utbränd? Troligen skulle det betyda stora intäktsbortfall, knappast lägre fasta kostnader och en risk att företaget tappar kunder. 

Läs också: 69 enkla sätt att boosta din hälsa

Arbetsmiljö när företaget har anställda

– Många ensamföretagare som egentligen behöver anställa för att kunna växa, anser att det verka svårt och skrämmande att ta steget, mycket på grund av de regler som bland annat arbetsmiljö-ansvaret medför” säger Anna Matti, arbetsmiljökonsult med små företagare i fokus.

Faktum är dock att samma regler gäller oavsett om du är ensam i företaget eller har en eller flera anställda – så det är lika bra att bygga företagets arbetsmiljö på en gång.

– Om ditt företag har fler anställda har du förhoppningsvis redan satt dig in i vad det innebär för företagets arbetsmiljö, men har du verkligen börjat jobba med det åtgärder som är mest lönsamma?, undrar Anna Matti.

Anna Matti Arbetsmiljö

Så skapar ditt företag en bättre arbetsmiljö – Anna Mattis 5 bästa tips

Steg 1: Skapa en hälsostrategi

En hälsostrategi kan enligt Anna Matti ofta upplevas som krånglig och framförallt onödigt för små företag. När du väl tagit fram dokumentet så är det däremot grunden till hur du och dina anställda (och ditt företag) kommer hålla formen under lång tid!

Hälsostrategin blir ett dokument som ni använder vid rekrytering av ny personal, och som ni går igenom vid er årliga arbetsmiljögenomgång för att se om de punkterna följs.

– Om du utgår från att man behöver vara frisk, utvilad och vara vid gott humör för att kunna göra ett bra jobb så är uppgiften att skriva ner vad som krävs från företagets sida för att de förutsättningarna ska finnas, förklarar Anna.

En hälsostrategi kan innehålla företagets policys för:

  • Friskvård
  • Flextid och arbetstid
  • Ergonomisk anpassning
  • Stöd från arbetsgivare eller annan resurs om man inte mår bra
  • Hälsokontroller
  • Andra hälsoinsatser som fruktkorg etc

Steg 2: Se till att nyttja friskvårdsavdraget

Som arbetsgivare (åt dig själv eller fler) har du möjlighet att ge medarbetarna ett friskvårdsavdrag på 5 000 SEK inklusive moms per person och år. Du kanske redan gör det? Har du i så fall koll på om och till vad det nyttjas?

Många företagare känner att det inte är deras ansvar vad medarbetarna nyttjar det till, och inte heller ATT det nyttjas. Men det är ändå smart att ta det ansvaret. Att ha en personal som faktiskt använder pengen (och inte bara köper ett gymkort som ligger i plånboken och tar plats) har skyhög ROI (återbäring på investerad peng) – ungefär 4-6 gånger insatsen enligt Anna Matti.

– Om du då jämför hur mycket en sjukskrivning skulle kosta blir ekvationen enkel. Diskutera gärna med dina medarbetare om det finns någon satsning som skulle ge bättre resultat än något annat, tipsar Anna.

Steg 3: Hur sitter ni egentligen? 

Eller står såklart. Den ergonomiska anpassningen av din arbetsmiljö är oerhört viktig för att förebygga kostsamma krämpor som musarm, nackspärr och ischias. Åtgärder kan handla om stå-skrivbord för kontoret, höj- och sänkbara arbetsytor om ni har tillverkning, belysning, kalldrag och ljudnivåer.

Att ta hjälp av en ergonom som utvärderar din arbetsplats är en enkel och förhållandevis billig investering som kan förebygga dyra produktionsbortfall, sjukfrånvaro och onödig smärta.

– Om du och dina medarbetare inte sitter i er vanliga kontorsmiljö utan hemma så är det ytterst viktigt att man har åtminstone 2-3 olika ”arbetsstationer” för att få variation. Be alla medarbetarna att berätta hur de arbetar hemma och så kan ni tillsammans (eventuellt med hjälp av en ergonom) komma fram till om det är någon särskild utrustning som skulle göra en stor skillnad, tipsar Anna.

Steg 4: När och var arbetar ni?

Du har säkert redan märkt att när och var det fungerar bäst att utföra arbetet kan variera både mellan individer och mellan olika dagar för samma individ. Det är en fördel om det går att ha flexibilitet i hur ni jobbar.

Erbjud möjligheten att sitta hemma, på gemensam arbetsplats och på andra platser – vad är inspirerande för just dina medarbetare? Så länge ni har en tydlig kommunikation om vad som ska utföras, vilken deadline som gäller och har avstämningar längs vägen så lönar det sig med flexibilitet, menar Anna.

– Som chef kan det vara svårt att leda på distans men med hjälp av till exempel Slack eller Asana som verktyg går det utmärkt, fortsätter hon.

Steg 5: Umgås för att skapa en bättre arbetsmiljö

Små företag har en stor fördel gentemot stora företag. Det går nämligen enkelt och kan hållas billigt att umgås. Med ”att umgås” kan menas att ni har veckoaktiviteter som inte bara går ut på produktion och arbetsutförande, utan istället om det sociala sammanhanget.

Ta en promenad tillsammans två eftermiddagar i veckan, ät gemensam frukost varje måndag (bästa starten på veckan) eller ta en fika med quiz på fredagar.

Anna Matti

Trivs ni tillsammans på jobbet stannar dina medarbetare längre, är trevligare mot era kunder och ni har lättare att locka till er fler av rätt sorts kollegor.

– Allt det här går utmärkt att göra på distans under rådande omständigheter och huvudsaken är att engagemanget hos ledningen skiner igenom så det blir kul och givande för alla att vara med, tipsar Anna.

Är du ensam i företaget? 

  1. Gå med i ett nätverk med andra företagare
  2. Hitta likasinnade i Facebookgrupper som Välj en småföretagare
  3. Sätt dig på ett kontorshotell 
  4. Eller hitta din tribe på ett annat sätt!

Det här är Anna Mattis fem enkla saker som alla företag – oavsett storlek – borde satsa på för att undvika dyra sjukskrivningar och hög personalomsättning. På köpet håller ni längre, både till kropp och knopp!

Om Anna Matti

Namn: Anna Matti
Gör: Massageterapeut, PT och arbetsmiljökonsult. Småföretagare sedan 2002.
Företag: Mattikroppen AB
Aktuell med: Arbetsmiljökurs för småföretagare, 2 nya digitala hälsotjänster Må bra med Mattikroppen & Träna med Mattikroppen
Favoritcitat: Be the change you want to see in the world, Mahatma Gandhi