<![CDATA[]]>

Så varvar du ned bäst i jul

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 15 december, 2016

Kan du som företagare vara helt ledig i jul? Det finns en rad åtgärder för att du ska kunna varva ned på bästa sätt. Effektivitetsexperten David Stiernholm ger här sex tips.

 

1. Boka inte in nya möten

– För mig är det inte läge att nu boka in nya möten innan årsskiftet. Vi behöver ha den tid som är kvar till att slutföra saker. Det är såklart personligt också och beror på hur mycket man har att göra, säger David Stiernholm.

2. Se över din kalender

–  Se vad du behöver ha gjort innan året är slut. Om du har sysslor som inte är jättebrådskande, men kanske viktiga, så ta dig tid för de uppgifterna. Det kan handla om utvecklingsarbete i verksamheten. Vik en timme eller flera och skapa utrymme för det.

3. Skaffa framförhållning

– Skumma någon månad framåt i kalendern. Du har säkert redan en del kalenderaktiviteter inbokade inför nästa år. Se vilka saker som du behöver förbereda och gör det redan nu innan ledigheten, så att du har ryggen fri när du börjar. Undvik att saker rasar över dig det första du gör när du är tillbaka.

4. Hantera mejl under julen

– Om du inte har tittat bland dina mejl under ledigheten har du säkert 200 nya när du kommer tillbaka. För att slippa bära med sig dem i början på nya året, så avsätt tid under de första dagarna för att processa de mejl som inkommit. Eller svara löpande under ledigheten om det lugnar dig. För mig är det så. En del tänker att man ska koppla av hela tiden, men jag är inte säker på att det är det bästa. Jag har ett autosvar som säger att jag är ledig och tillbaka ett visst datum. Om det är förfrågningar om nya uppdrag svarar jag på dem, men det kan hända att jag dröjer en dag eller två. Om det är något akut, så ber jag dem ringa på min mobil. Då behöver jag inte vara så snabb på mejlen.

5. Värdera akuta saker som dyker upp

– Dyker det upp saker inför och under julledigheten så värdera hur viktiga de är. Hur viktig är kunden? Och vad vill du uppnå i verksamheten? Värdera det när kunder hör av sig akut.

6. Kom ihåg ekonomin

– Innan jul är det jättebra att prata med sin redovisningsbyrå och revisor också, om det är något man ska göra innan årsskiftet. Då sover du gott – och kan fira jul i lugn och ro.