<![CDATA[Lejonagendan hjälper dig att tänka rätt. Foto: Getty Images]]>

Ta kontroll över dina tankar med lejonagendan

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 5 juli, 2018

Hjärnan är en muskel du kan träna. Hälsopsykologen Cecilia Duberg har formulerat lejonagendan som formar dina tankar till framgång.

Lejonagendan heter en ny bok av Cecilia Duberg, den första i en serie om tre kring ledarskap. Fast egentligen funkar den för vem som helst – enmansföretagare,­ anställda såväl som storbolagsdirektörer.

– Jag saknade en bok som var riktad till ledaren själv och som inte bara handlar om vad man ska göra med andra. Det handlar ju om mänskliga aspekter av att vara människa egentligen och då måste man börja med sig själv, säger Cecilia, som genom åren jobbat med såväl stora idrottsprofiler och artister som företagsledare.

Ur sina erfarenheter har hon identifierat en agenda i åtta steg.Cecilia_Duberg_julianawiklund_045

En superkort sammanfattning skulle kunna lyda så här: Vi omges av ett enormt brus. Ska du kunna göra det mesta av dina idéer krävs att du kan skärma av bruset.

Det betyder att du först behöver få klart för dig vad som är rätt sak för dig, sedan lära dig att slappna av för att kunna fokusera och få återhämtning. Och du behöver ta hand om din hälsa. Utan vettig mat, sömn och rörelse haltar hjärnan. Allt hänger ihop.

LÄS OCKSÅ: Ta kontroll över hjärnan

 Sju av Cecilias åtta steg handlar om att på något sätt ifrågasätta sina tankevanor.

– Jag brukar se det som vardagsmöjligheter för hjärnan, säger Cecilia, som menar att många av oss är lite slappa i våra mentala muskler. Otränade kort sagt.

– Jag kallar det för mentala muskler, för att man ska förstå att det är förmågor som man kan träna upp för att kunna använda dem bättre. Det tar ungefär lika lång tid att träna en mental muskel som andra muskler i kroppen, sex till åtta veckor.

Hon menar att vi oftast faller in i samma tankemönster. Och det är egentligen ganska naturligt. Bara det att många av oss har lite för negativa tankar om oss själva. Ser hellre till våra brister än till våra styrkor.

– En tanke är en nervkoppling. Varje gång du tänker samma tanke blir den mer väletablerad. Man kan säga att nervkopplingen går från att vara en liten stig till att bli en bred djungelväg, säger Cecilia och menar att under stress väljer hjärnan automatiskt den där invanda vägen utan att vi har en chans att tänka annorlunda.

LÄS OCKSÅ: Så blir du hjärnstark

Då är det lätt att hemfalla åt ”det kommer aldrig att gå” eller ”det brukar bli så här”.

– Det är ju en tanke. Men är den tanken till hjälp för dig?

Cecilia återkommer till det flera gånger under intervjun. Ett påstående möts med en fråga. Är det bara en tanke? I så fall, vad kan du göra med den? Lägga den åt sidan och ta fram en annan tanke?

– Verklighetstesta dina tankar. Skapa en inre dialog. Hur är det i verkligheten? Det här är egentligen klassisk KBT-terapi. Om man ska nå sin nyfikenhet gäller det att ha en stabil relation med verkligheten, säger Cecilia.

Tanken med lejonagendan är att man ska göra stegen i den ordning de är skrivna. Men det är inte helt nödvändigt. Så länge man inte börjar med punkt tre …

– Jag tror att man ska börja med det man är mest intresserad av, för att komma igång. Men innan man ger sig på målet är det viktigt att sätta intentionen och lära sig att fokusera. Börjar man med målet blir det antagligen inte det mest relevanta. Du måste först hämta hem dig själv, centrera dig och lugna ner dina system. Först då kan du komma åt den information som vi alla redan har inom oss.

Att sätta mål handlar om att sätta ramar för det som ännu inte finns. Mål är ett bra sätt att leda sig själv och andra i ett enormt brus. Rama in det som är meningsfullt.

– När jag jobbar med mina klienter tycker jag mig se att de bästa målen är inte vad man vill för sin egen del, utan vad man vill bidra med. Är det meningsfullt är det bara att köra, säger Cecilia.

Ett sätt att börja rama in sitt mål är att titta på 80-åringen inom sig. Föreställ dig ditt eget 80-årskalas. Vilka vill du ska vara där? När gästerna håller tal – vad vill du att de ska lyfta fram om dig?

– När vi gör planer framåt måste vi vara lite modiga. Vi har ofta alla svar inom oss, vi måste bara ta omvägar för att hitta dem. Men om man bara rusar på blir livet beroende av dagsformen och då får man helt andra prioriteringar.

Tankarna som ”det kommer inte att gå” kommer ofta ur rädsla. Och rädsla hänger ihop med stress. En gång i tiden var stressen bra för oss. Då kunde den rädda oss ur livsfarliga situationer.

Men numera upplever vi så mycket stress i alla möjliga lägen. Kroppens reaktion blir densamma, trots att vi inte på något sätt riskerar livet.

– Rädsla handlar om sådant som hänt tidigare eller som man tror ska hända i framtiden. Här, i nuet, är det nästan alltid stilla. Men vi kan aldrig förutspå framtiden. Om vi är stressade och står i en situation så avgör hjärnan hur vi tänker – och tar den vanligaste tanken.

Om vi kan lugna ner oss lite och kan reglera vårt inre tempo så kan vi bättre göra oss en bild av om det handlar om ett reellt hot eller inte. Först då kan vi ta fram nyfikenheten, som ger oss fler möjligheter och tar fram våra bästa förmågor.

Det handlar alltså om att medvetet programmera om invanda tankemönster. Tillbaka till den där stigen i djungeln.

Här kommer återhämtningen in i bilden. Icke att förväxlas med sofflocket … Har vi sovit för lite och är trötta behöver vi vila. Annars är det återhämta sig som gäller. Och det kan man göra samtidigt som man är aktiv.

Läs också: Sju råd som räddar din stressiga vardag

Cecilia drar en parallell till den kinesiska tai chin. Medan avslappningsövningar i Sverige oftast handlar om att ligga stilla på en yogamatta på golvet så slappnar kineserna av i rörelser som i sig är krävande för kroppen.

– Är man jättestressad är det svårt att göra mindfulness då man är helt stilla. Kroppen är för rastlös.

Återhämtning handlar om att byta aktivitet, ge hjärnan en chans att tänka på något annat och få nya intryck.

– Då får din hjärna information från andra sinnen – vinden, fågelkvitter och dofter – som gör att ”tankehjärnan” slappar av. Samtidigt får aktiviteten blodet att cirkulera och skölja över hjärnan med ny näring. Dessutom – och detta är en ny upptäckt – när man tränar utsöndrar musklerna ett ämne som skyddar hjärnan mot depression.

Som ett kinderägg alltså – tre överraskningar i ett.

– Framgång och hälsa lever i symbios med varandra. Om du har tillgång till alla dina resurser är det mycket lättare att bli framgångsrik. Men det är svårt att må bra om vi inte har framgång i det som är viktigt för oss

LÄS OCKSÅ: 8 steg till hälsa och framgång