<![CDATA[]]>

Trivs du med att vara företagare?

Camilla Björkman

Publicerades: 3 januari, 2011

Hela 72 procent av företagarna trivs med sitt jobb och skulle rekommendera andra att driva eget. Men var fjärde skulle inte göra det, visar en ny rapport.

Det är organisationen Företagarna som har mätt hur nöjda Sveriges företagare är med sitt jobb. Undersökningen visade att 72 procent trivs med att driva eget. De skulle också rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare. Detta gällde oberoende av företagsstorlek eller bransch.

– Friheten, att få bestämma själv är den viktigaste anledningen. Problemet är att alldeles för få vågar ta steget och bli företagare, kommenterar Företagarnas chefekonom Lars Jagrén rapporten.

Andra anledningar till att vi väljer att bli företagare är att det är roligt och att man får förverkliga sina idéer. Pengar däremot, hamnar inte högt på skalan: Av alla tillfrågade var det bara 5 procent som sa att möjligheterna att bli rik skulle få dem att starta eget.

 – Som företagare sätter du möjligheten att styra dig själv högt. Men man måste ställa sig frågan om inte vinsten trots allt borde vara en viktigare drivkraft, både för att starta företag och för att ta de risker som tillväxt och expansion alltid innebär, säger Lars Jagrén.

Men trots att majoriteten av företagarna är nöjda skulle var fjärde företagare inte rekommendera någon annan att driva företag. Orsaken är främst för mycket jobb, ofta kombinerat med att ”det ger så lite tillbaka”, visar undersökningen. Ett annat hinder (anges av cirka 30 procent) är regelkrånglet.

Vad tycker du? Diskutera långa jobbtimmar, ekonomi och regelkrångel i vårt forum.