<![CDATA[]]>

5 råd för att lyckas som coach

Emelie Caiberth

Publicerades: 19 juli, 2012

Alltfler utbildar sig till coach och startar eget företag. Men konkurrensen är tuff. Domenico La Corte på Coachutbildning Sverige ger fem tips för hur du lyckas när du startar eget som coach.

Antalet personer som utbildar sig till coach har vuxit mycket under de senaste åren. Men vad händer egentligen efter examen när det är dags att börja jobba?

Domenico La Corte är grundare av Coachutbildning Sverige AB och har coachat sedan 1999. Han ser egenföretagande som den främsta nyckeln till framgång för nyutbildade coacher:

– Att starta eget är absolut det mest populära för coacher, vilket är naturligt eftersom det fortfarande inte finns så många coachingjobb i andra organisationer, säger han.

Men att bara försörja sig som coach är tufft som nyexaminerad, menar han.

– Få är ”bara” coacher – de flesta jobbar med något annat vid sidan om, till exempel ledarskapsutveckling. Hur väl man lyckas beror till stor del på hur bra man är som företagare.

Här är fem råd från coachentreprenören själv:

  1. Lyssna på dina kunder. Kunderna är den bästa marknadsundersökningen och är du lyhörd kring vad de önskar har du mycket att vinna. Ge dig ut och fråga vänner, bekanta och andra personer i ditt nätverk vad de behöver.
  2. Slipa dina företagarfärdigheter. Det räcker inte att bara vara en duktig coach. Gå kurser eller sök dig till nätverk där du kan möta likasinnade att inspireras av.
  3. Jobba på att hitta kunder du verkligen gillar. Kunderna märker att du tycker om att coacha dem och du skapar samtidigt en trygg och lojal kundbas.
  4. Nischa dig. Vänd dig inte till ”alla” utan rikta in dig på en viss grupp när du marknadsför dig. Utveckla din coachingteknik så att den fokuserar på just deras utmaningar.
  5. Ha tålamod. Var beredd på att det tar tid att se resultat. En extra inkomst under de första tre åren underlättar mycket och tar bort pressen att sälja och prestera från dag ett.