Förslag från regeringen: Billigare drivmedel, höjt reseavdrag – och då träder det i kraft

Josefin Wallin

Uppdaterades: 27 oktober, 2022
Publicerades: 28 oktober, 2022

Redan innan valet lovade den nya regeringen tillsammans med SD att sänka drivmedelspriserna – och nu ser det ut att bli verklighet. Detta framkommer i ett förslag som även innehåller följande punkter som är viktigt för dig som företagare.

Bakgrunden till sänkta drivmedelspriser

Driva Eget har tidigare rapporterat om att EU gett grönt ljus för slopad energiskatt på drivmedel. Detta efter den höjning på drivmedel som infann sig efter att den subventionering som legat under sommaren gick ut. Att EU ger grönt ljus innebär att regeringen har verktyg nog att sänka drivmedelspriserna. Däremot är det en sak som tar stor plats ur Sveriges budget. Regeringen ska i november presentera sin höstbudget sprungen ur Tidöavtalet. Här kommer man få besked om hur de tänker göra med sitt löfte om sänkt drivmedel. Om det är någonting regeringen med stöd av SD vill välja att fullfölja – eller om de bedömer att det blir en för kostsam del i budgeten.

Läs mer om detta: Därför blir drivmedlet dyrare – trots besked om slopad energiskatt

Förslaget som kommer företagen tillgodo

SVT Nyheter rapporterar nu att regeringen och Sverigedemokraterna vill sänka skatten på både bensin och disel. Löftet de gav innan valet är någonting de nu skarpt planerar att infria. Där du konkret kommer kunna tanka en krona billigare. Förslaget som det är uppbyggt planeras att träda i kraft 1 januari 2023.

Men de har även fler punkter i förslaget som faktiskt också gynnar dig som företagare. Exempelvis dessa:

  • Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att behålla det nuvarande reseavdraget i stället för att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni. Samtidigt ska det befintliga avdraget stärkas genom höjda schablonbelopp för arbetsresor med bil. Detta skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.
  • Schablonbeloppen höjs enligt följande: Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.