<![CDATA[]]>

Axels app ska hjälpa unga att starta eget

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 7 juni, 2013

Axel Landberg har skapat mobilapplikationen Idéo som ska hjälpa andra entreprenörer att göra en affärsplan. Här är hans bästa tips för att lyckas i appvärlden.

Varför skapade ni den här appen?
– Vi satt och gjorde en plan i ett helt annat sammanhang och kom fram till att vi borde kunna göra processen enklare och snabbare – genom en app.

Hur har det gått efter lansering?
– Vi lanserade runt den 15 april och det har gått bra. I början var det mest vänner som laddade ned den, men nu har vi fått fler nedladdningar än så trots att vi inte gjort någon direkt marknadsföring. Drygt 200 har laddat ned den.

Vad är viktigt när du gör en app?
– Eftersom det finns så många applikationer – allt från spel till affärssystem – måste du ha en tydlig målgrupp om du vill att appen ska bli nedladdad. Nästa steg blir att nå ut till din målgrupp, den fasen påbörjar vi nu.

Varför är unga entreprenörer er målgrupp?
– Det är inom det segmentet som vi ser störst potential. Många unga är duktiga och har bra idéer men saknar kunskap och verktyg för att ta nästa steg.

Hur ska ni marknadsföra appen?
– Vi ska göra lite insatser nu och har gjort en Facebook-sida som vi kommer att utveckla allt eftersom med både instruktion och inspirationsvideos. Vi jobbar även på ett samarbete med ett svenskt universitet som vi hoppas blir klart inom kort.

Vad är målet?
– Att få så många användare som möjligt. Och bidra till att någon tar sin idé, gör en affärsplan av den och agerar efter den så att det i slutändan leder till nya företag.

Använder du själv appen?
– Ja, regelbundet faktiskt. Det är smidigt att mejla resultatet när man är klar. När jag har en idé skriver jag snabbt ner den och skickar den till vänner vilket är ett enkelt sätt att få feedback på.

Hur lätt är det egentligen att skapa en app?
– Det är lättare än vad man tror. Jag har själv inte programmerat den, mer gjort ritningen för den. Om man beställer av någon annan är det viktigt att man kommunicerar tydligt vad det faktiskt är man vill göra.

Vilka appar laddade du själv ned senast?
– Storytel (ljudböcker i mobilen), Caddie – en golfapp och Vine (app för att göra korta filmer).

REGISTRERA DIG! Är du prenumerant och entreprenör? Presentera ditt företag gratis i vårt företagsregister. Mejla också vår webbredaktör om du vill synas i vår serie ”Hej entreprenör!”