<![CDATA[]]>

Tips från prisad apptillverkare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 9 maj, 2013

I slutet av april blev han utnämnd till Stockholmregionens främsta unga entreprenör. Nu är hans företag Comparific även nominerat bland Venture Cup Östs bästa affärsidéer.
I veckans ”Hej entreprenör!” frågar vi Marcus von Schéele hur man tjänar pengar på en gratisapp.

Grattis till utmärkelserna! Varför blev du Stockholmsregionens främsta unga entreprenör, tror du?
– Jag tror det beror mycket på att vi är väldigt tydliga med vilket problem vi vill lösa för användarna. Många känner igen sig i problemet. Kan du inte sammanfatta vad du ska göra i max två meningar, så är det svårt för användaren att förstå, säger Marcus von Schéele.

Och hur sammanfattar du vad ni gör?
– Comparific är en mobilapplikation som hjälper dig att välja rätt mobilabonnemang utifrån hur du använder din telefon.

Varför satsade ni på den här appen?
– Jag kom på idén när jag fick hem en dyr räkning och kände mig lurad av min dåvarande operatör. Jag bestämde mig för att ta reda på vilket abonnemang som var billigast för mig. Jag samlade in uppgifter under en hel dag och tänkte att det måste vara fler än jag som upplever det här. Och att det måste gå att göra det enklare med en applikation.

Vilka tips ger du andra som vill skapa en mobilapp?
– Jag visste inte hur man programmerade en app innan jag kom på idén, jag satt och lärde mig hur man gjorde nästan från scratch. Du behöver inte gå en högskoleutbildning på fem år för att klara det, i dag finns det så bra sätt att lära sig, se videos på internet till exempel. Men vill du bygga ett företag är det viktigaste att hitta medgrundare som kan komplettera dina egenskaper.
– Om du ska göra en mobilapp är det a och o att göra det så enkelt som möjligt. Du har inte så stort utrymme på en mobilskärm, så gör om och gör om och gör om igen, så du hittar den bästa lösningen för användaren. Två saker är viktiga: glöm inte problemet du försöker lösa och lös det på så enkelt sätt som möjligt.

Fanns det någon liknande på marknaden?
– Faktiskt inte. Det finns en i Indien som har färre användare än Comparific.

Hur tjänar man pengar på en app som är gratis?
– Vi tjänar pengar när vi generar försäljning till de operatörer som har bäst abonnemang för användarna. Om användaren hittar ett abonnemang som den vill byta till hjälper vi till att komma i kontakt med operatören och får provision för det.

Vilka utmaningar har ni nu?
– Nu har vi nästan 7 000 användare i Sverige – utan att ha spenderat en krona i marknadsföring. Vi vet att det här är något som folk vill ha, vi har sett att det funkar i Sverige så nu är frågan hur vi ska ta det här globalt. Vår plan är att lansera det globalt i slutet på året. För att göra det behöver vi samla in abonnemang från hela världen och just nu utvecklar vi tekniken för att kunna göra det.

Och till sist, vilken app använder du själv mest?
– Bra fråga… Comparific såklart! Och ut över det gillar jag appen STHLM Traveling. De löser verkligen ett problem. Jag vill veta när bussen går – och de har lyckats svara på den frågan på ett väldigt enkelt sätt.

LÄS OCKSÅ: Han är Stockholmregionens främsta unga entreprenör

REGISTRERA! Vill du synas i vår serie? Registrera ditt företag bland Driva Egets företagspresentationer (gratis för prenumeranter)!