<![CDATA[]]>

Hon gör affärer på Italien och mat

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 augusti, 2013

Vilken resa hon har gjort, Samantha Santambrogio-Öberg! Hon kom till Sverige från Milano, ville bli hemmafru, hade kurser i italiensk matlagning, startade ett eget magasin och blev upptäckt av ett förlag. Nu är hennes bok ute och när Driva Eget når Samantha är hon – i Italien, såklart!

Varför blev det Sverige?
– Min man är svensk. Vi träffades när jag var 16, men jag flyttade till Sverige definitivt när jag var 24. Jag jobbade jättelänge som systemutvecklare och har alltid gillat mat väldigt mycket – att laga och äta. Det blev mycket matlagning när jag kom till Sverige. Mitt mål var att bli hemmafru. Och det blev jag när vi fick barn.

Matlagningskurserna då – hur började du med dem?
– Jag vet inte hur det gick till, men vi gjorde mycket för italienska myndigheter i Sverige. Höll en kurs i hur man bakade pasta till exempel. Och så fortsatte det. Jag hade också en dröm om en egen tidning, men hade inte de ekonomiska förutsättningarna. Så jag började göra lite reportage för andra tidningar, skapade recept, lagade och fotograferade – i team med andra.

Och nu finns ditt magasin Al Dente…?
– Ja, sedan två år. Idén hade ju funnits jättelänge, men det var då jag bestämde mig och kände att tiden var mogen.

Hur gjorde du för att förverkliga en idé som många har, om en egen tidning?
– Det kostar mycket pengar att göra en tidning, som du vet. För oss som skulle göra en mattidning är det själva skapandet av recept, provlagning och fotografering som tar tid, men mycket av det har vi kunnat göra hemma.
– Vi kommer ut med fyra nummer om året, men gjorde ett kort uppehåll när boken skulle göras.

Ja, i våras kom din bok ”Al Dente: Italiensk matlagning på riktigt” – hur gick det till?
– Jag blev kontaktad av förlaget Norstedts som hade sett magasinet. Redan efter första mötet var det klart att det skulle bli en bok. Jag ville göra en bok som visar att det inte behöver vara så svårt att laga italiensk mat. Italienare har en mer avslappnad syn på köket, för oss som bor i Sverige har man ett annat liv som tar mycket tid utanför köket.

Hur mycket tid lägger man på mat i Italien jämfört med i Sverige?
– Italienare har i allmänhet ett naturligt sätt att njuta av livet, i vardagen. I de större italienska städerna lever man som i Sverige – man arbetar, arbetar och arbetar och slappnar av först när det blir helg. Här, där mina föräldrar har hus, är det mer avslappnat varje dag. Mitt på dagarna, mellan halv ett och halv fyra tar man en paus och är hemma. Man jobbar längre på kvällen istället, sportar senare, och går även ut en kväll trots att det är torsdag eller bjuder hem vänner på en tisdag. Det är lite lugnare.

Är du sugen på att göra fler böcker då?
– Ja, det är klart. Men det är mycket jobb. Så jag vill ha jättebra förutsättningar, som med den här boken. Det ska göras bra och inte hastas ihop.