<![CDATA[]]>

”En liten lakritsfest blev en stor festival!”

Camilla Björkman

Publicerades: 9 november, 2011

Varning för godissug! Småföretagaren Tuija Räsänen driver två chokladbutiker i Stockholm och Trosa – och en webbutik. Nu satsar hon fullt ut på sin andra passion lakrits, och håller en årlig lakritsfestival.

I Driva Egets nya företagsregister kan alla Driva Eget-prenumeranter presentera sitt företag gratis. Över 800 småföretagare har gjort detta – och får både chansen att både marknadsföra sig och att klättra i Google.

Tuija Räsänen är en av dem som registrerat sitt företag. Hon driver företaget Choklad & Lakrits Sverige, som består av en butik i Stockholm, en i Trosa och en på nätet på chokladolakrits.se. Nu satsar hon även stenhårt på passionen lakrits, och ordnar lakritsprovningar flera gånger i veckan. Sedan några år tillbaka håller hon dessutom i en årlig Lakritsfestival.

Tuija, hur kom du på idén till ditt företag?
– Det började 2004 då jag tänkte sälja choklad på nätet, vilket slutade med både en webbutik och en butik i Trosa. November 2007 öppnade jag butik i Stockholm och kompletterade lite senare med lakrits. Året efter anordnade vi en lakritsfestival. På den andra festivalen tredubblade vi besöksantalet och i år kom 5 500 besökare. Nästa festival blir i Munchenbryggeriet. Från en liten lakritsfest blev det en stor festival!

När är er bästa säsong?
Både choklad- och lakritsförsäljningen går bäst under julen. Men jag har också mycket försäljning i Trosa under somrarna.

Du satsar mycket på lakrits. Vad är så roligt med det?
– Det är en spännande värld att utforska, man hittar så mycket nytt hela tiden. Jag brukar säga: ”Choklad är som klassisk musik – lakrits är rock”. Lakritsroten har används som läkemedel i innan man började använda den som smaksättning i godis. Den har en lång historia som vi har glömt bort.

Vad är det bästa med att driva ditt företag?
– Frihet under ansvar. Man bestämmer själv vad man vill satsa på och hur man ska göra det. Man kan välja det man tycker är roligast.

Här kan du besöka Tuija Räsänens sida på Driva-eget, och här hennes butik på nätet.

HÄR blir du prenumerant så att du kan registrera dig i Driva Egets företagsregister som du hittar här.