<![CDATA[]]>

Hon laddar inför högsäsong

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 21 maj, 2013

Sommaren är redan här, i alla fall vädermässigt på flera håll i landet. En företagare som laddar upp för högsäsong är Louise Åhlen. Efter 30 år i turistbranschen har hon nu expanderat och köpt upp en herrgård i Rättvik.
Här ger hon också tips till dig som går i bed and breakfast-funderingar.

När Driva Eget når Louise Åhlen har hon fullt upp. Hon och familjeföretaget har köpt upp en herrgård i Rättvik som nu ska renoveras inför öppning.

Berätta om köpet!
– Den här herrgården, byggd 1802, har varit i kommunens ägo i många, många år. Nu har vi haft förmånen att köpa den och den öppnas alltså upp för allmänheten. Många här i Rättvik har aldrig varit där inne, så nu känner jag en stor press på mig. Vi har jättemycket renovering att göra. Allt hinner inte bli klart, men vi gör så pass mycket att vi kan öppna inför sommaren, säger Louise Åhlen och fortsätter:
– Det är ett av Rättviks äldsta hus. Det är kul för herrgården är byggd av kvinnor och drivits av kvinnor.

Och nu tar du över?
– Ja, det har blivit väldigt kvinnodominerat.

Ni driver bed and breakfast också…?
– Precis, Augustas Bed & Breakfast, med drygt 20 bäddar. Och Södergårdens café. Herrgården innebär att vi kan ta emot konferenser, fester och olika arrangemang som vi inte har kunnat göra tidigare. Miljön och läget och kulturen får vi med – en otroligt viktig bit häruppe.

Hur laddar ni inför sommaren då?
– Rättvik är en stor turistort och här får man verkligen ladda upp. Jag har hållit på i så många år, runt 30, så det ligger i generna – jag vet vad som väntas. Nu fokuserar vi mycket på renoveringen.

Många kan ju lockas av att driva bed and breakfast, speciellt nu under sommaren. Vilka tips har du?
– Det är ju ett dygnet-runt-jobb. Vi har det inom familjen, alla är engagerade. Det är ett pass hela tiden, man bör vara medveten om det. Men det är väldigt kul – du träffar väldigt många underbara människor.
– Det gäller också att hitta rätt ställe för sin verksamhet. Det är ett väldigt tryck här. Vi har Dalhalla, Siljan… ja, mycket som händer. Jag har ju bott här länge, känner till marknaden, så det gäller att titta hur det ser ut runt omkring där man vill öppna – vilket behov som finns.

Om du har semester då – vart bär det av?
– Långt härifrån! Men jag behöver inte ta semester på sommaren, vi bor så fint här. Det är här allting händer, alla är här.
– Har jag semester har jag det vår eller höst. Jag åker dit jag kan få inspiration, nya tankar. Senast var vi faktiskt i Taxinge Slott (i Nykvarn, Södermanland, reds. anm.). Vi såg hur de har det där. Man kan göra lite dagtripper, man kan alltid snappa upp något.

REGISTRERA DIG! Är du prenumerant och entreprenör? Presentera ditt företag gratis i vårt register. Mejla också vår webbredaktör om du vill synas i vår serie ”Hej entreprenör!”