<![CDATA[Mike Blixt. Foto: Pressbild]]>

De startar fem företag samtidigt

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 18 augusti, 2014

Det är lätt att tro att Mike Blixt har haft en svettig sommar – inte bara på grund av vädret. Han och teamet grundar just nu fem företag. Här får du hans bästa tips.

Mike Blixt har fem företag igång – eller på gång – just nu. Han poängterar att det inte bara är han som skapar bolagen, han har ett ”fantastiskt team” i ryggen.

– Det började med företaget Wellsquare, men då tyckte många att vi behövde separera företagen kring sjukvård och friskvård och därför har det blivit flera bolag. Under en lång period skissade jag på flera affärsidéer, totalt 15. Jag är inte en förvaltare, jag är en uppstartare, säger Mike och fortsätter:

– Jag gillar att starta företag och bygger upp team som ska förvalta idéerna. Visiba till exempel känns väldigt långsiktigt.

Jag skulle just fråga det – tror du på något företag extra mycket?

– Definitivt. Jag tror att Visiba kommer att revolutionera vården. Vi kommer inte se det i Sverige de närmaste åren, Sverige är för trögt, utan först i övriga Europa. I Finland lanserar vi om några veckor.

Här är Mikes sex tips för dig som vill starta flera företag samtidigt:


1. Gå all in!

– Bestäm dig för att gå ”all in”. Att harva några timmar här och där kommer förmodligen inte att fungera. Jag har själv testat det några gånger och det gick åt helvete alla gångerna.

– När det gäller att prioritera bland de olika bolagen kör jag bara magkänsla. Alltid och jämt.

2. Se över dina omkostnader och livssituation

– Är du beredd att leva på existensminimum i fem år för att förverkliga din idé? Svarar du nej på det, så kan du lägga ner i dag om du inte har enormt mycket kapital i fickan.

– Inför mina projekt sålde jag allt jag ägde. Bokstavligt talat. Jag bestämde mig för att skala ner mina levnadsomkostnader så hårt att jag var beredd att bo i ett tält om det var vad som krävdes. Första månaderna kunde jag knappt äta. Det är tveklöst värt det – det skapar en frihet. Jag har haft vanligt jobb, trygghet och hus, men jag kände mig ägd.

– Hur ser din vardag ut? Hur dyrt är ditt boende? Hur många bilar har du? Vad lägger du pengar på i din vardag? Om du inte är beredd att offra något i din vardag, så kommer det att bli näst intill omöjligt att starta dina projekt.

3. Var genomärlig mot dig själv

– Tänk efter innan du drar igång projekten. Har du all kompetens du verkligen behöver? Om du inte har det, är det hög tid för nästa punkt.

4. Rekrytera ett team

– Du kommer förmodligen att inse att du behöver kompetens som du inte besitter. Det är dags att rekrytera ett team. Skriv ner vilka kompetenser du saknar och börja headhunta. Berätta för dem vad du tänkt lansera och fråga om de vill vara med på tåget. Mitt tips är att erbjuda dem delar av ditt bolag i utbyte mot tid.

– Medarbetarägda företag anser jag är det bästa. Engagemanget ökar och det ligger i allas intresse att sköta bolaget så bra som möjligt. Sätt ihop en kärntrupp av personer som tillsammans ska sjösätta ditt företag. Teamet är även direkt avgörande för de flesta framtida investerare så välj med omsorg.

5. Var försiktig med vilka råd du lyssnar på

– Om du behöver hjälp och råd: Fråga för guds skull inte personer som inte har en aning om hur det är att driva bolag. Fråga enbart personer som har det du vill ha eller som befinner sig där du vill befinna dig om fem till tio år.

6. Sätt upp mål – för att prioritera rätt!

– Gör scheman över vad som behöver göras i alla bolag, få med alla på tåget och låt alla projekt hänga med, så att inget blir stående. Det fungerar när man är fler, men är svårare om du är själv. Låt också rätt folk bli ansvariga för projekten.