<![CDATA[]]>

De vann 125 000 kronor var

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 maj, 2013

I förra veckan utsågs de fyra regionala vinnarna i entreprenörstävlingen Venture Cup.
Finalister från nord, syd (på bilden), öst och väst fick 125000 kronor var – och en plats i junifinalen. Läs om vinnarna här.

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för affärsidéer och förutom finalister utsågs även vinnare i fyra olika kategorier i varje region som vann 25 000 kronor var. Prispengarna ska användas till fortsatt utveckling av affärsidéerna.
Samtliga vinnare och kategorivinnare har en plats i Sverigefinalen av Venture Cup som avgörs den 13 juni 2013 i Malmö.

DE VANN:
I region öst vann Mats Horn med sin affärsidé Tinitell totalpriset och han vann även i kategorin life science och teknik.
– Idén föddes när jag och min kusin tappade bort mitt kusinbarn. Vi letade efter henne i en halvtimme och var fullständigt vettskrämda för att hon hade drunknat eller trillat. Sedan dess har jag utvecklat en mobiltelefon för barn som vanligtvis inte har mobiltelefoner, berättar Mats Horn om sin affärsidé.

Mats Horn – vinnare i öst. Fotograf: Gustav Hugosson, Venture Cup

I väst blev det studenter från Chalmers som vann: företaget wyberry Technologies. De utvecklar en produkt för trådlös videoöverföring inom event och underhållningsindustrin. Deras patentsökta teknik har utvecklats av den kinesiska forskaren Zhongxia He.
De vann även i kategorin life science och teknik.
– Om 10 år är wyberry ett stort växande bolag, erkänt för innovation, hög prestanda och pålitlighet, säger företagets Jens Kjellerup om framtiden.

Västvinnare: Johan Wigelius, Dzana Damjanovic och Jens Kjellerup.

I syd kammade Photago hem totalvinsten och vann också kategoripriset i webb, mjukvara och media. De har utvecklat en tjänst för att samla foton från flera användare i ett gemensamt fotoalbum.
– Vi var på flera bröllop under en period och ingen av bröllopsparen hade något bra sätt att samla alla foto från sin fest. Vi försökte hitta en bra tjänst till dem men hittade ingen. Istället började vi skapa ett embryo till Photago som testades på våra vänners bröllop, förklarar teamet bakom idén.

Photago: Filip Larsson och Jenny Bengtsson. Foto: Venture Cup och fotograf Kiia Valavaara

I nord var det Errigovis som segrade totalt, men även i kategori miljö och energi.
Bakom företaget står Sten Wigert, Patrik von Ahn, Magnus Ödling och Roger Angerstig.
Juryns motivering löd: ”Erigovis avser att exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk. Dessa uppfinningar bildar ett helhetskoncept som löser många av de logistiska problem som vindkraftsindustrin brottas med i dag. De främsta fördelarna är att lyftkranar blir onödiga för att bygga vindkraftverk och att logistiken förenklas avsevärt.”

LÄS OCKSÅ: Samtliga kategorivinnare och finalister på Venture Cups webbplats.