<![CDATA[Foto: Venture Cup]]>

De är vinnare i vårens Venture Cup

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 maj, 2014

Under fredagen avgjordes vårens omgång av Venture Cup. De bästa affärsidéerna belönades med totalt över en halv miljon kronor. Se vinnarna här.

Fyra regionala totalvinnare utsågs i Venture Cup som vardera belönades med 125 000 kronor:

  • Väst: MelVitas

Deltog i kategorin Life science och teknik.

Linda Rönn, Linnea Wikman och Moa Persson, vid Chalmers i Göteborg, står bakom MelVitas som utvecklar ett diagnostiskt verktyg som kan upptäcka det tidigaste stadiet av karies.

Produkten bygger på en patenterad teknik som inte använder joniserande strålning till skillnad från dagens röntgendiagnostik.

MelVitas diagnostiska verktyg är användarvänligt och kan hjälpa tandvårdspersonal att genomföra säkrare och effektivare behandlingar med ökat fokus på preventiv tandvård.

  • Syd: eDiabeat

Deltog i kategorin människa och samhälle.

Richard Laurits och Annica Carnbring Belfrage bakom eDiabeat har skapat en plattformsoberoende webbapplikation som använder KBT och spelmekanismer för att skapa engagemang och en hållbar livsstilsförbättring.

eDiabeat ger personlig feedback i realtid och effektiviserar kommunikationen mellan patient och vårdgivare. Syftet är att åstadkomma en jämlik, kunskapsbaserad och patientcentrerad diabetesvård och bidra till sänkta sjukvårdskostnader.

  • Nord: Fundsurf

Deltog i kategorin webb, mjukvara och media.

Thomas Hallberg, Christian Frick och Jenny Frick från Föllinge bakom Fundsurf är en crowdfundingplattform med en unik social spinoff. Fundsurf vill göra det helt riskfritt och enkelt att arrangera alla typer av sociala evenemang.

Deras affärsidé att deltagare ska sätta upp ett mål att uppnå och ett sista datum att anmäla sig. Når du målet före deadline dras pengarna automatiskt från deltagarna. Om inte så dras inga pengar och evenemanget blir inte av.

  • Öst: Precisely

Deltog i kategorin webb, mjukvara och media.

Robert Gullander, Nils-Erik Jansson och Johan Norin bakom Precisely har skapat en online-plattform som ska göra det enkelt för företag att skapa, hantera och bevaka juridiska avtal.

Plattformen bygger på ett nytt digitalt format för avtal med självlärande funktioner och inbyggd logik som ska effektivisera hela avtalsprocessen.

Alla delvinnare har chans att blir den slutliga Sverigevinnaren som utses den 12 juni. Då möts vårens vinnare med höstens.

Fler delvinnare utsågs också i följande kategorier:

  • Miljö och Energi
  • Webb
  • Mjukvara och media
  • Människa och samhälle
  • Life science och teknik