<![CDATA[Här är alla vinnare i Venture Cup.]]>

De vann hela Venture Cup

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 juni, 2014

Disruptive Materials vid Uppsala universitet blev årets Venture Cup-vinnare på torsdagskvällen. Deras material Upsalite har redan slagit världsrekord i att absorbera fukt.

Materialet kom till av en slump – det var när en forskare från Uppsala hade glömt ett prov i laboratoriets ugn över helgen som man förstod hur bra materialet var.

I dag ser man att materialet kan användas i en mängd olika affärsområden. Företaget Disruptive Materials ska redan ha blivit nedringda av potentiella kunder.

De vann både huvudpriset och kategorin “Life Science & Teknik”, vilket gav dem sammanlagt 250 000 kronor i prispengar.

– Jag tror att vi vann för att vi har en fantastisk kombination av ett häftigt och eftertraktat material, stor efterfrågan från kunder och ett starkt team med duktiga forskare och entreprenörer. Vinsten är ett kvitto på att vi håller på att bygga ett bärkraftigt företag, säger Mattias Karls, VD på Disruptive Materials.

– Vi jobbar med 15 kunder i dag, men vi vill kunna ta oss an ännu fler. Det gäller att bygga organisationen parallellt och hinna ta hand om den stora efterfrågan. Det är nu den roliga fasen börjar och vi kan början expandera, säger Malin Nilsson.

Bakom företaget står även Björn Lindh, Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre och Maria Strömme.

Disruptive-Materials-venturecup

Foto: Evelina Rönnbäck

Sverigejuryns motivering:

”Teamet är väl uppbackat med erfarenhet och kunskap. Världsledande forskning ligger i grunden, skarpa entreprenörer finns i fronten.

 Juryns samlade åsikt är att denna lösning är väl värd att vänta på, och vågar kallt räkna med en kundkrets som i framtiden sparar otroliga resurser. Revolutionerande teknik, och stor uppbackning från marknad och potentiella kunder.”

Vinnare i fler kategorier utsågs också:

Människa & Samhälle: eDiabeat

Richard Laurits och Annica Carnbring Belfrage, Malmö

eDiabeat-venturecup

eDiabeat. Foto: Evelina Rönnbäck

“eDiabeat är en plattformsoberoende webbapplikation som använder KBT och spelmekanismer för att skapa engagemang och en hållbar livsstilsförbättring. eDiabeat ger personlig feedback i realtid och effektiviserar kommunikationen mellan patient och vårdgivare.”

Miljö & Energi: Swedish Algae Factory

Hannes Livian och Sofie Allert, Chalmers

Swedish-Algae-Factory-venturecup

Swedish Algae Factory. Foto: Evelina Rönnbäck

“Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder de även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp.”

Webb, Mjukvara & Media: Fieldly

Sven Paulin och Daniel Krusenstråhle, Lund

fieldly-venturecup

Fieldly. Foto: Evelina Rönnbäck

“Fieldly är ett projektledningssystem specialanpassat för byggsektorn. Systemet levererar signifikanta tids- och kostnadsbesparingar genom att eliminera administrativt pappersarbete och ger en total öppenhet med information mellan arbetsledare, medarbetare och kunder.”

25 000 kronor delades ut till vinnarna i respektive kategori och ytterligare 100 000 kronor till det bästa bidraget bland de fyra kategorivinnarna.