Serieentreprenören Sherryn Razani bjuder på sin bästa tips.

”Du måste ha pannben” – 8 tips till framgång

Samuel Karlsson

Publicerades: 28 mars, 2017

Han är en av våra starkast lysande stjärnor på entreprenörshimlen. Shervin Razani är serieentreprenören som ständigt siktar mot nya mål. Här bjuder han på sina åtta bästa tips för att lyckas.

Shervin Razani startade rekryteringsföretaget Jurek för 11 år sedan. Idag omsätter bolaget 160 miljoner och har vunnit flera priser, som DI-gasellen för tredje året i rad. Förra året blev Shervin dessutom utsedd till årets pionjär och var även nominerad till årets entreprenör.

Men framgången har inte kommit av sig själv. Det hela började i mindre skala med att han hyrde ut sina studentkamrater under studietiden.

– Jag startade från noll med mina egna sparpengar. Jag bestämde mig redan från start att inte ta in någon extern finansiär. Däremot fick jag stöd från universitetets inkubator där jag fick tillgång till lokal och dator. Det hade nog gått snabbare om jag tagit in pengar men jag hade en strategi och den har jag hållit fast vid, säger Shervin Razani.

De första åren krävde mycket jobb och tålamod innan företaget fick sitt första större avtal.

– Du måste ha pannben, fokusera på målen och fortsätta även när det går trögt. Det räcker inte med att bara komma igång. Ibland kan du bli tvungen att justera dina mål men det viktiga är att överleva tills man får ett genombrott, fortsätter han.

 Under vissa perioder har ekonomin varit ansträngd och vägen mot framgång har varit allt annat än spikrak. Trots det har det han aldrig funderat över att ge upp.

– Det var jättejobbigt under finanskrisen. Men jag hade aldrig en tanke på att kasta in handduken och ge upp. Du hoppar inte av ett löpband frivilligt.

Idag driver Shervin fem framgångsrika bolag och Jurek, som han startade med eget kapital under studieåren, är nu Sveriges största rekryterings- och bemanningsföretag. Men trots framgångarna är han  inte  nöjd. Drivkraften att starta och driva företag är allt för stark.

– Nöjd är för mig någon som ligger på soffan och som inte vill åstadkomma något mer. Jag är glad och stolt över det jag åstadkommit men långt ifrån färdig. Jag är inte nöjd, säger han avslutningsvis.

Shervins 8 tips till framgång

1. Tänk inte för länge!
Det är få företag som har en alldeles unik idé och blir ett nytt Facebook. Det finns dock många andra framgångsrika företag som inte har revolutionerat något eller är unika i sin idé, de är bara lite bättre än sina konkurrenter.

Att hitta motivationen är inte heller alltid avgörande. Ofta är det disciplin. Att gå upp tidigt varje morgon, dag ut och dag in som gör skillnad. Tålamod.

2. Att skaffa företag är som att skaffa barn.
Ett nytt företag är som ett litet barn. Det behöver konstant uppmärksamhet och många uppoffringar. Det kräver plötsligt att du går upp tidigare på morgonen. Sover mindre och fokuserar på en sak. För att bli elitidrottare krävs minst 10000 timmars träning. Tänk likadant med ditt bolag. Det är en livsstil, inte ett jobb.

2. Bergsget
Var envis – när du känner att du hittat idén som du vill driva är det mest avgörande att inte ge upp. Gneta på som en bergsget för att få allt på plats.

3. Fira vinster – hårt och snabbt
Älska att vinna och fira segrar – sätt upp små delmål och fira ordentligt när det går bra. Men gör det hårt och snabbt. Det finns alltid någon som är ute efter just din kund, din plats i rampljuset, så tappa aldrig tempo.

4. Storhetsvansinne
Ha en liten dos storhetsvansinne – d.v.s. lyssna inte på alla som kommer att berätta om problemen. Det finns få domedagsprofeter som driver framgångsrika företag. Välj vilka du lyssnar på med omsorg. Lyssnar du för mycket och för länge kommer du aldrig att bli framgångsrik.

5. Ordning och reda
Om ni exempelvis inte har rutiner för ekonomi, ta in redovisningskonsult så fort som möjligt för att skapa rutiner. Allt blir enklare om det är ordning och reda. Du måste kunna dina siffror på ”5-snabba”.

6. Talang
Var ödmjuk inför dina egna svagheter. Skapa ett team med talanger som kompletterar dig. Tänk att du ska skapa ett fotbollslag. En vass forward, backar, mittfältare som alla måste kunna spela tillsammans. Vi-känslan är viktig och den gemensamma nämnaren måste vara viljan. Alla ska vilja lyckas.

7. Mod
Var modig! Ingen växer i komfortzonen. Våga kliva utanför. Känn efter om du trivs med det. Om du vet att du kan leva med risk, våga och satsa allt helhjärtat.

8. Kommunikation
Var rak och ge ärlig feedback med hjärtat på rätt plats. Var tydlig men aldrig elak.