<![CDATA[I jultider är det högsäsong för Damo Sundvalls polkagrisar i Gamla stan i Stockholm. Här tillverkas och säljs de i butiken och via webbshopen. Foto Björn Leijon.]]>

”Det är tufft att starta eget, inget snack om saken”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 18 december, 2015

Driva Eget träffade Damo Sundvall och pratade om hans stolthet, Gamla stans polkagriskokeri. Här är hans företagsresa!

”För fyra år sedan startade jag Gamla stans polkagriskokeri, där vi både tillverkar och säljer polkagrisar av olika smaker. Jag är delvis uppväxt i polkagrisstaden Gränna och lärde mig konsten att tillverka polkagrisar där som 15-åring.

Efter många år i Stockholm ville jag starta eget och såg en möjlighet att ta den svenska hantverkstraditionen till Gamla stan. Innan jag och min dåvarande kompanjon startade Gamla stans polkagriskokeri kollade jag statistik för hur mycket turismen hade ökat i området.
Det var bra att se hur många människor som rörde sig där under olika årstider.

Jag visste att turister vallfärdade till Gränna sommartid för att köpa polkagrisar. Nu gällde det bara att skapa samma känsla kring företaget i Gamla stan. Dagen efter att affärsplan och budget var klara hittade jag en lokal på nätet. Jag har finansierat allt med besparingar, hjälp av banken och även stöd från Almi.

Det går bara bättre och bättre nu. Jag märker att våra kunder sprider information att vi finns och vi börjar få en hel del stamkunder. Jag har bara marknadsfört företaget på nätet via Google adwords och sociala medier.

Att driva företag är jätteroligt och det är tur det. Det är tufft att starta eget, inget snack om saken. Men jag triggas av att veta att när det går bra så är det på grund av mig. I och med att produktion och butik ligger i samma lokal kan jag snabbt se om en idé eller ett erbjudande fungerar eller inte. Det är roligt!

Berättat av Damo Sundvall för Cecilia Ingvarsdotter