<![CDATA[FOTO: GETTY]]>

Gör som de mest framgångsrika: Vila dig till bättre prestationer

Ebba Arnborg

Publicerades: 11 juli, 2016

Ladda batterierna i sommar och få mer gjort i höst. Så här gör världens mest framgångsrika.

Riktigt framgångsrika människor har överraskande många gemensamma fritidssysslor, enligt en sammanställning i det amerikanska magasinet Fast company. Haka på i sommar du med, och bli mer produktiv i höst. Här är fem sätt:

1. Ägna dig åt en hobby
Visste du att USAs tidigare president George W. Bush målar tavlor, att skådespelerskan Meryl Streep stickar eller att miljardinvesteraren Warren Buffett spelar ukulele? Att satsa på en hobby hjälper dig både att varva ner och att utveckla ditt kreativa tänkande – så att du får lättare att lösa jobbrelaterade problem.

LÄS OCKSÅ: 3 saker att lära sig av Mark Zuckerberg

2. Koppla ner
Arianna Huffington, grundare av Huffington post, vill inte att hennes anställda ska besvara mejl utanför jobbtid. Jack Dorsey, medgrundare av Twitter, lämnar telefonen hemma och hajkar på fritiden. Att vara uppkopplad dygnet runt, varje dag, hindrar dig från att släppa tankarna på jobbet och kan leda rätt in i väggen. Kollar du ständigt mejlen är det dags att se över dina vanor. Lämna mobilen inne i sommar!

3. Var med familj och vänner
Gör som USAs president Barack Obama och miljardären Mark Cuban (känd från tv-serien Draknästet) – varva ner genom att spendera tid med familjen och de du älskar i sommar. Inte minst om du jobbat alldeles för mycket under resten av året.

4. Ta en tupplur
USAs tidigare president Bill Clinton och uppfinnaren Thomas Edison är bara två av alla kända och framgångsrika människor som har talat sig varma för en ”power nap”. Så se till att bli ordentligt utsövd i sommar genom att slumra till lite i solstolen – men helst inte mer än 20 minuter, det är en perfekt sovlängd för att tanka ny energi.

5. Volontärjobba
Många framgångsrika tar sig tid att ägna sig åt välgörenhet. Förutom att du hjälper någon annan, gynnar det också dig själv. Studier har även visat att människor som volontärarbetar mår bättre.