<![CDATA[Maria Eklund sadlade om och satsade på träskedar.]]>

Hennes träskedar säljer som smör i Hollywood

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 19 november, 2017

Hennes träskedar är hett eftertraktade av lyxkrogar och exklusiva inredningsbutiker. Här berättar Marie Eklund om resan till framgång.

”Jag hade hankat mig fram på musik, men tröttnade och behövde göra något annat. Vi har ett torp och jag satte mig och täljde en sked och kände att shit, skeden är verkligen grym! Och universell. Alla människor har relationer till skedar.

Jag kollade hela täljmarknaden och insåg snabbt att det är en enda traditionell stil som existerar. Där såg jag en chans att göra något annat.

Så jag drog till Sätergläntan och utbildade mig. Täljde 16 timmar per dygn i ett år. När utbildningen var slut mejlade jag Fäviken. Jag hade redan då idén att inte sälja skedarna i butiker, utan att i första hand rikta mig mot riktigt bra krogar. Jag är fascinerad av hela måltidsupplevelsen, dukning i kombination med mat.

Fäviken sa ja direkt! Sedan blev det Oaxen och Daniel Berlin. Tack vare mitt Instagramkonto fick skedarna spridning i inredningsmagasin och då började det hända fler saker.

Nu ska mina skedar vara med på en stor måltidsmässa i Amsterdam. Dessutom har en lyxig inredningsbutik i Hollywood börjat sälja dem – och det går bra!

Inför mässan i Amsterdam har jag tagit hem en del av ett träsk, som jag förvarar i burkar i min lägenhet. Det ger skedarna en fantastisk yta!

Ska man klara sig inom ett hantverk måste man ha en idé som bär. Du kan inte bara sälja i en hantverkarbutik. Jag kände direkt att om jag ska göra det här så måste jag ta sjukt bra betalt och det ska vara en idé som inte går att kopiera. Där är jag nu!”

Berättat för: Yasemin bayramoglu

  • Företag: Marie Eklund Handicraft.
  • Drivs av: Marie Eklund. Plats: Stockholm. Startades: 2014. Läs mer: marieeklund.se.