<![CDATA[Per Holknekt. Foto: Jimmy Hansen]]>

Per Holknekt ger sina framgångstips

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 19 augusti, 2014

Han är högaktuell med boken Per Holknekt 1960-2014 – och snart lanseras hans nya klädföretag. På Driva Eget-dagen är multientreprenören en av talarna, men redan nu kommer några av Holknekts framgångstips!

omslag-holknektHans CV är innehållsrikt: Skateboardstjärna i Kalifornien, Big Brother-deltagare, chefredaktör, textförfattare, skapare av klädmärket Svea, hemlös och alkoholist – som reser sig, grundare av Odd Molly och mångmiljonär, åter igen sjuk i alkoholism…

Totalt 26 varumärken och företag har han hunnit med. I memoarerna författade av Markus Lutteman får vi följa Holknekts bergochdalbaneliv.

Just nu sjösätter Holknekt sitt ”kanske största projekt”. I september lanserar han ett nytt klädföretag.

Den 9 september kliver han också på Driva Eget-dagens scen, men redan nu ger han flera framgångstips till Driva Egets läsare:

1. Underhåll dig själv

– För att behålla kreativiteten har det i mitt liv handlat om att, så långt möjligt är, undvika att titta på tv eller sitta framför datorn. Det slaktar så mycket kreativitet – vi låter passivt underhålla oss. Det är under bar himmel som kreativiteten skapas. Håll möten till fots och inte i mötesrum.

2. Ta plats i en hård marknad

– Tänk på att det inte handlar om att konkurrera, utan även att komplettera marknaden. Identifiera vilka marknadsluckor som finns.

3. Var lite av en martyr

– Med en ny idé är det vanligt att folk inte tror helt på en. Du kan få lida lite grann.

4. Strunta i krogen

– Ge fan i att dricka – när de andra är på krogen är du på laboratoriet och utvecklar din idé.

5. Be om hjälp

– Det svåraste vi vet är att be om hjälp. Vi älskar att hjälpa till, men har så svårt att be om hjälp. Även som småföretagare måste man inse sina begränsningar – spela inte superstar utan lär dig vad du är dålig på. Be också om hjälp vid rätt tidpunkt. Jag har gjort det när det varit riktigt, riktigt illa och skulle ha gjort det i ett tidigare skede.

6. Samarbeta mer

– Mina största framgångar har kommit till genom samarbete. Jag ville starta klädföretag, men kunde inte rita – då såg jag till att samarbeta med någon. Åter igen be om hjälp.

7. Våga inventera dig själv

– Det är väldigt viktigt att leta efter brister i sig själv och sin organisation. Först när du hittar det har du möjligheter till förbättring. Se vad som inte är bra – och kan bli bättre.

8. Rekrytera – på rätt sätt

– När du ska rekrytera en viktig person – ta med den ut på promenad ut på stan, det är först då du ser hur de för sig med människor, om de är smidiga, visar hänsyn – ja, har vidvinkel. Väldigt få gör det.

Anmäl dig till Driva Eget-dagen redan nu, så att du säkert får en biljett.