<![CDATA[]]>

Pernilla slåss mot inredningsjättar

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 september, 2014

Pernilla Brandt Englund på företaget Inredningslust har vunnit offerter mot stora bolag som Kinnarps och Interiör och gått från noll till två miljoner på två år – ensam. Trots hot och mutor.

Pernilla Brandt Englund på Inredningslust jobbar som frilansande inredare mot såväl privata kunder som offentlig miljö.
– Som ensamföretagare i den tuffa inredningsbranschen, är möjligheten att slå företag som Kinnarps och Input interiör på fingrarna nästintill omöjlig. Att jag har lyckats vinna offerter, jobb och till och med en större upphandling mot dessa jättar bevisar att ensam kan vara stark, skriver hon i sin nominering.

När Driva Eget når Pernilla på telefon är hon på strålande humör.
– Jag är på topp, jag har fått erbjudande om jobb utomlands, ett stort konferenscenter i Danmark – så jag är jätteglad!

Det är ingen lätt bransch hon har valt att ge sig in i som liten aktör. Pernilla har upplevt att leverantörer blivit hotade av de större giganterna i ett försök att få dem att sluta arbeta med henne. Själv har hon blivit kontaktad och föreslagen pengar för att hoppa av en upphandling.
– De gäller att stå på sig mot de stora, men jag märker att kunder och leverantörer tycker att jag har ett unikt arbetssätt som de uppskattar. Jag brinner mer för kunden än för pengarna.

Trots tuffa metoder som hot och mutor har Pernilla lyckats i branschen.
– Jag har fått uppdrag som jag inte trodde var möjligt. Jag har gått från noll till en omsättning på två miljoner kronor på 2,5 år – ensam. Mina referensobjekt ger mig nya uppdrag hela tiden.

Hennes fördel i striden mot de stora menar Pernilla är att hon lyckats skapa förtroenden hos sina kunder. Genom rätt säljattityd, en lyhördhet mot kunden och ett sätt att arbeta som gör att objekten blir unika och där kunden blir smittad av hennes drivkraft.
– Jag tar ett totalgrepp, tar in hantverkare, ritar egna möbler och har leverantörer som skapar mina egna unika produkter om det behövs. Jag har en dialog med kunden och ser till att varje projekt blir kundspecifikt och kundunikt med deras behov i fokus. Jag levererar hela konceptet, och är med hela vägen från 3D-skiss till färdigt resultat.

Hennes objekt har till och med blivit referensobjekt för hennes stora leverantörer.
– Just för att de är unika och inte skapade utifrån att sälja så mycket som möjligt, tror hon.

Ett av Pernillas största uppdrag är en totalrenovering av en skola för miljonbelopp. Ett uppdrag hon nu fått förlängt.
– Det är speciellt att vinna en upphandling när det bara är jag bakom mitt företag, och de andra aktörerna är hur stora som helst. Att tävla mot de jättestora och få uppdraget, det är en häftig känsla.

Pernilla blev egen företagare vid 22 års ålder, då med egna klädbutiken P&P Mode lokaliserad på 2 orter och har sen dess också jobbat som samordnare inom byggsektorn, gjort inredningsuppdrag till vänner och bekanta. Senare tog hon jobb som produktchef, men valde att hoppa av för att plugga och sedan starta eget igen.
– Jag vågade följa min dröm trots att jag var 39 år med 3 barn. Den dagen jag kom in på utbildningen och visste att nu börjar ett nytt liv så var jag så lycklig att jag hoppade tills klacken gick av på min högklackade stövlar. Det enda misstag vi kan göra i livet är att aldrig våga. Fler borde försöka, fler borde våga.

Vill du nominera dig eller någon annan småföretagare i Driva Egets David-mot-Goliat-pris 2014? Klicka här!

INREDNINGSLUST
Ägs av: Pernilla Brandt Englund
Verkar i: Skåne, Småland, Halland
Anställda: 0
Omsättning: 2 miljoner
Läs mer: inredningslust.se

Fler nominerade:

1. Pernilla Brandt Englund, Inredningslust. Pernilla Brandt Englund från Markaryd har vunnit offerter mot stora bolag som Kinnarps och Interiör och gått från noll till två miljoner på två år – ensam. Trots hot och mutor.

2. Jenny Öhman, JNY colorful kids. Jenny Öhman från Åre utmanar de stora klädföretagen med unika barnkläder och tyger. Hon gör kläder som är mjuka och sköna att leka i, men ändå fina för fest.

3. Caroline Bergquist, Absoluteapartment.com (CC Star AB). Genom gediget, personligt arbete har Caroline Bergquist från Stockholm snott andelar från hotell och de större kedjorna inom privatuthyrning som till exempel AirBnB.

4. Helene Hogengård, Hogengård of Sweden. Med en skön och bra sport-BH för storbystade kunder som inte vill rucka på komforten fyller Helene Hogengård från Stenungsund ett hål på marknaden som jättarna i branschen struntar i.

5. Mattias Mattsson, MG Rental. Mattias Mattsson från Skå har hittat en nisch på marknaden genom att hyra ut maskiner och verktyg till företag och privatpersoner. Idag omsätter de nästan 19 miljoner och fortsätter att växa.

6. Thomas Marx, Kings of Sweden. Genom att fokusera på svenska och skandinaviska designer inom bland annat inredning kämpar Kings of Sweden mot jättarna i sin nisch. Nu har de lanserat i Tyskland på kingsofsweden.se.

7. Daniel Karlsson, Inredningslist. Med en smart produkt har Daniel Karlsson från Göteborg fått listavtal från bland annat en stor aktör som omsätter 250 miljoner kronor. Han levererar med det lilla företagets flexibilitet och service som en usp mot e stora företagen.

8. Åsa Eklöf, Tankvärt. När Åsa Eklöf från Gotland såg hur de stora bensinbolagen skulle stänga de små bensinmackarna köpte hon dem och startade Tankvärt. Nu utmanar hon bensinjättarna med smarta automatanläggningar.

9. Pia Karlsson, P.I.A Konsult. Med ett nytt grepp och en smart nisch i handelsbranschen utmanar Pia Karlsson från Grums med utbildningar i svinn, råd och hot. Hon är även nominerad till Årets Säkerhetskonsult på 2014 års Security Awards.

Och ännu fler nominerade finns här: http://www.driva-eget.se/tag/david-mot-goliat-priset-2014