<![CDATA[Ivan Petrovic har förverkligat sin dröm om ett eget företag.]]>

Råkade köpa 15 liter olja – gör succé med egen tvål

Marina Nilsson

Publicerades: 21 november, 2016

Ivan Petrovic fick en chock när han insåg att han hade beställt betydligt mer olivolja än han kunde få plats med i köket. Vad göra? Tvål! Misstaget gjorde att Ivan nu förverkligat sin dröm om ett eget företag.

Här berättar Ivan:

”Jag jobbade som truckförare på Bring och brukade varje år köpa olivolja av en kille på jobbet som kände en grekisk bonde. Det brukade väl bli en 1–2 flaskor grekisk olivolja i augusti varje år. Men så tänkte jag att jag skulle köpa lite mer den här gången, för det är verkligen en helt annan smak på den här oljan än på den man köper i affären. Men det blev nog något missförstånd för plötsligt hade jag 15 liter olivolja hemma!

->Varsågod! Ladda ner vår Driva Företag-bok helt gratis!

Jag och min sambo Gabriela bodde i en etta med pyttelitet kök och oljan tog upp ungefär halva skåpsutrymmet där vi annars hade kastrullerna, så det blev lite irriterat där hemma. Jag satte mig och googlade på ”vad kan man göra med mycket olivolja?”. Då dök det upp en massa recept på hur man gjorde tvål och det dröjde inte länge förrän jag var helt fast i det där.

Varje dag när jag kom hem från jobbet fortsatte jag att lära mig mer och mer om tvålystande, som det heter. Jag kunde sitta hela nätterna ibland.

Olivoljan hade jag ju redan, men formar, kastruller, lut och eteriska oljor fick jag köpa in. Sedan tillverkade jag min första tvål – en olivtvål med lavendeldoft som blev hur bra som helst! Jag gav bort tvålen till några vänner och de blev också överväldigade. Wow!

En annan kompis hade öppnat klädbutik och frågade om jag inte ville sälja mina tvålar hos henne?
Men jag har ju inget företag, sa jag. Men starta det då, tyckte hon.

Då bestämde jag mig för att slå till och satsa på det här. Jag hade ju alltid drömt om att ha eget företag. Så jag fixade fram egna tvålrecept, lärde mig alla designprogram man behövde för att ta fram förpackningar och etiketter. Jag registrerade också produkterna så att jag hade rätt papper på allt. Bara det byråkratiska lade jag säkert ett halvår på …

Allt detta gjorde jag samtidigt som jag jobbade på mitt vanliga jobb, så det var kvällar och helger som fick offras. Det enda jag i princip har tagit hjälp med är min ekonomiska redovisning.

Jag funderade länge på vad företaget skulle heta, och ville att det skulle spegla något av mig själv. När jag växte upp på Rosengård kallade vi ibland området för Rosetown och jag funderade på om det kunde vara något. Jag tyckte att det klingade rätt bra.

Så blev det. Jag startade företaget i augusti 2014 och i november samma år sade jag upp mig från mitt fasta jobb!

I dag säljer jag till Sveriges största grossist och mina tvålar finns i butiker och på spaanläggningar i hela landet. Jag håller också på att ta fram en hel serie av andra produkter som flytande tvål, schampo, balsam, läppbalsam och badbomber. Min dröm är att starta en egen butik, men där är jag inte riktigt än.

Allt kostar mer än man tror, och det är också mitt råd till andra som vill börja göra handgjord naturkosmetik: Det är en sak att göra tvål hemma i köket i en kastrull, men ska man verkligen göra det på riktigt så är det helt andra kostnader inblandade och man måste vara mycket mera noggrann. Du måste ha en egen lokal till tillverkningen och det kommer också en räkning varje år från Läkemedelsverket som man absolut inte blir glad av.

Hade jag gjort om alltihop hade jag nog varit bättre på att hålla i pengarna redan från början. Till exempel hade jag väntat in en lokal som var billigare, i stället för den dyra och onödigt stora som jag hade i början.

Ett annat misstag jag gjorde var att köpa in lite för stora partier av ekologiska ingredienser. Jag lade nämligen ner mycket jobb på att försöka gå förbi alla mellanhänder.

Man får ett bättre pris om man handlar direkt av producenterna, men samtidigt måste man köpa större volymer, och en del saker har jag fortfarande inte använt. Jag valde att köpa 25 liter av en ingrediens i stället för 5 liter, men än i dag har jag inte använt någon av de 25 litrarna …

Jag har också köpt in flaskor i för många olika storlekar, och i stället för att spreta så mycket som jag har gjort borde jag ha börjat med bara en produkt med några varianter.

För ekonomins skull har jag faktiskt jobbat hos min gamla arbetsgivare igen i sommar. Jag ser det inte som ett misslyckande, utan som att jag har gått en jättebra utbildning som har haft den här kostnaden. Det är tre år sedan jag gjorde min allra första tvål och nu kan jag i princip allting om handtillverkad kosmetik. Jag vet att folk är intresserade av grön hudvård. Jag vet att jag har idéerna. Så det kan helt enkelt inte gå dåligt det här!”

Läs också:
driva-foretag

Varsågod! Ladda ner din Driva Företag-bok helt gratis!

Äntligen är den klar, årets upplaga av Driva Företag-boken. Ladda ner den direkt, så har du massor av bra tips och fakta om ditt företagande direkt i din telefon, läsplatta eller dator.