Varumärkesexperten Pia Andersson hur du bygger ditt varumärke på 30 sekunder. FOTO: GETTY IMAGES

Så bygger du ditt varumärke i hissen

Redaktionen

Publicerades: 20 januari, 2017

Antingen bygger du varumärket medvetet eller så låter du det ske omedvetet. Vad väljer du? Här berättar varumärkesexperten Pia Andersson hur du bygger ditt varumärke varje dag, året runt.

Varför ska jag anlita just ditt företag?
Upplever du att det är priset som avgör? Om det är så kan du vara helt säker på att ditt erbjudande inte skiljer sig från konkurrenternas.

I själva verket skiljer ni er åt på en hel rad punkter, men du lyfter inte fram det i säljsamtalet eller i marknadsföringen, därför

Varumärkesexperten Pia Anderson

Varumärkesexperten Pia Anderson

har kunden bara priset att jämföra med. När kunden frågar ”Varför ska jag välja dig?” Har du då tre goda argument som svarar mot kundens behov i ryggmärgen?

Hisspitchen berättar varför
Vet du vad en hisspitch är? Ordet hisspitch kommer ifrån historien om ett möte med drömkunden. Rätt som det är står hen där i samma hiss som du och du har tre våningar på dig att skapa ett så pass stort intresse hos kunden att du får följa med in på en koppkaffe och berätta mer.

Hisspitchen är en ca 30 sek lång presentation av företaget som gör att kunden blir intresserad och vill höra mer. Visst får du ofta frågan, ”Vad jobbar du med?” Många svarar på den frågan genom att presentera sig som egenföretagare, kanske berättar de vad de själv gör.

En variant är att berätta hur stort företaget är eller hur det är organiserat. Få svarar med att marknadsföra företaget, det vill säga berätta vad de erbjuder, vem de vänder sig till och varför kunderna ska välja just dem.

När man väl presenterat företaget kan man som vanligt berätta vad man själv jobbar med. Det är supersmart att svara genom att alltid först marknadsföra företaget.

Potentiella kunder finns överallt och inte bara i de sammanhang du först tänker på. Kunder kan finnas i barnens klassrum, runt fotbollsplanen eller i samband med simundervisningen, på din egen träning, hos en granne, någon du träffar på tåget eller på krogen. I alla dessa sammanhang är det effektivt att använda hisspitchen.

Självklart är det hisspitchen du använder i alla säljmöten, nätverksträffar och affärsmingel, men kom ihåg att hisspitchen är ditt unika säljande budskap som du även använder i all marknadsföring.

Lyft fram ditt unika säljande budskap/hisspitchen, på mässor, i annonsering, socialmedier, hemsidan mm.  När alla mediekanaler och säljkanaler lyfter samma budskap är det betydligt enklare att sticka ut och uppmärksammas i bruset.

Så här gör du

  1. Fånga intresset och uppmärksamheten, gärna med en metafor som gestaltar ditt budskap.
  2. Berätta vem (vilken målgrupp) du vänder dig till och visa att du förstår deras problem.
  3. Berätta att du har lösningen på problemet.
  4. Beskriv varför de ska välja just ditt företag. Tre anledningar som svarar mot målgruppens behov.
  5. Ge dem ett tidsbegränsat erbjudande som det är lätt att tacka ja till i stunden.

(hisspitchmallen finns på www.piaanderson.se/hisspitchmall)

Träna, träna och träna
När du satt hisspitchen i text använder du sedan röstmemo på telefonen. Där kan du spela in din hisspitch om och om igen, tills den sitter på 30 sek och du är nöjd med dig själv. Obs! Träna och träna så den sitter i ryggmärgen.

När du känner att du ledsnat och vill byta är det ett tecken på att någon kund kanske äntligen hört och förstått vad du säger. Att du ledsnat på hisspitchen är ett gott tecken på att du är på rätt väg. Fortsätt med samma hisspitch år efter år! Om du har svårt att komma ihåg din egen hisspitch, kan du tänka dig hur svårt det är för kunderna.

webbkurs

Bygg ditt eget varumärke själv

– webbkurs med Pia Anderson

Allt du gör bygger ditt varumärke, tänk till så kommer kunderna till dig istället för att du ska jaga dem. Lär dig hur i våra webbkurser.

Kursledare Pia Anderson är varumärkeskatalysator och författare till ”Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göra det åt dig”.

I webbkursen ”Bygg ditt varumärke själv med 5V” går hon in på fem delar: Visionen, Vad är det du erbjuder, till Vem, Varför ska de välja ditt företag samt företagets Värderingar.

Just-nu-pris: 1940 kronor – läs mer och börja direkt här!