<![CDATA[Niklas Johansson och Martin Holm från Aqua Robur.]]>

Sveriges mest lovande miljöstartups till Slush

Redaktionen

Publicerades: 17 november, 2017

Ett bolag upptäcker läckage i vattenledningar, det andra återvinner energi ur restaurangventilationer. Gemensamt för Aqua Robur och Enjay är att de listas som två av Europas 30 mest lovande miljöstartups av EU-organisationen Climate-KIC och representerar Sverige på Slush i Helsingfors.

Climate-KIC har, genom sitt acceleratorprogram, valt ut de 30 mest intressanta uppstartsbolagen i Europa inom miljöteknik till årets upplaga av Slush – Europas största event för startups.

Två av dessa 30 bolag är från Sverige och på plats i Finland kommer tio av företagen få chansen att pitcha sitt bolag och tävla om 50.000 Euro i Climate Impact Battle.

Vill minska vattensvinnet

Det Göteborgsbaserade företaget Aqua Robur presenterar en effektiv plattform för att samla in data från det kommunala vattenledningsnätet. Omkring 20 procent av dricksvattnet som produceras når aldrig konsumenten, med Aqua Roburs teknik som kombinerar sensorer som strömförsörjer sig själva och trådlös kommunikation kan ledningarna undersökas och läckage upptäckas både flexibelt och kostnadseffektivt.

I augusti 2017 installerades systemet i Härryda kommuns ledningsnät och inom kort kommer även Mölndals kommun och ett antal andra kunder att börja använda systemet.

Energiåtervinning i restaurangventilation

Malmöföretaget Enjay åker till Slush med vind i seglen, under 2017 fick de sin första miljonorder från Stena Fastigheter och för i dagsläget diskussioner med fler stora fastighetsbolag som är intresserade av deras produkt Lepido.

Bolaget har tagit fram en ny metod för att återvinna energi från restaurangköksventilationer och hjälper på så sätt hela fastigheter att spara både energi och pengar. Enligt Enjays grundare sparar varje restaurangfastighet med Lepido i genomsnitt 300 000 kilowattimmar årligen.

Tidigare har det varit väldigt svårt att återvinna energi på grund av att fett, sot och fukt har förstört teknisk utrustning, men nu är det möjligt, säger Jesper Wirén på Enjay.

Slush, som inleds den 30 november i Helsingfors, är till för växande företag i alla stadier från hela världen. Ifjol lockade Slush 17 500 deltagare, över 2 300 nystartade företag, 1100 investerare och 600 journalister. I år väntas Prins Daniel besöka mässan och bland talarna finns USA:s tidigare vicepresident Al Gore.