<![CDATA[Från vänster: Fatemeh Rezai och Stig Kerttu Foto: Masoumeh Rezai & privat]]>

Unga lär sig driva företag under sommarlovet

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 13 juli, 2015

Programmet Sommarlovsentreprenör är inne på sitt sextonde år och hjälper hundratals ungdomar runt om i landet att driva företag under sommarlovet. En av dem är Fatemeh Rezai från Övertorneå som startat en webbshop.

Programmet Sommarlovsentreprenör är inne på sitt sextonde år. Ungdomarna får en chans att skapa sin egen verksamhet som en del av de sommarjobb som kommunen erbjuder.

Stig Kerttu är näringslivschef på Tillväxtkontoret i Övertorneå kommun och en av de entusiaster som jobbar med programmet. Han började driva frågan 2008 och runt 2010 kunde de första ungdomarna i Övertorneå arbeta med sin egen verksamhet under sommaren.

– Ungdomarna får ett stipendium från Övertorneå kommun, vilket är lika mycket som man får i lön som feriearbetare under fem veckor, säger Stig Kerttu.

En av de ungdomar som arbetar som entreprenör i Övertorneå är Fatemeh Rezai som är 19 år gammal och ska börja tredje året på naturvetenskapliga linjen till hösten. Det är andra sommaren hon är med i Sommarlovsentreprenör.

– Det är roligt att kämpa och göra något av ens idé. Jag säljer halsdukar och sjalar och kommer att ge en del av vinsten till välgörenhet, säger Fatemeh Rezai.

Fatemeh tillverkar en del av det hon säljer själv. Hon har startat upp en webbshop och marknadsför sig genom olika grupper på Facebook.

– Jag har lärt mig mycket om bokföring, att samarbeta med andra företag, våga ta hjälp och prata med andra företagare för att få råd. De bästa råden jag fått är att marknadsföra på Facebook och försöka marknadsföra sina produkter genom kända personer.

Stig Kerttu tror Sommarlovsentreprenör är en viktig del i att få unga att våga satsa på att bli företagare. Projektet kräver att personer i kommunen ställer upp och finns tillgängliga för ungdomarna när de behöver vägledning och råd under sommarveckorna.

– För att driva och starta eget krävs mer engagemang än ett vanligt 8 till 17-jobb. Vi som arbetar med detta ställer ju självklart upp för våra ungdomar men vi skulle gärna se stöd från nationell nivå också. Det behövs för att få fler entreprenörer i samhället, säger Stig Kerttu.