Anton Newitt är aktuell med boken Bli idérik. Där delar svenska entreprenörer med sig av konkreta affärsidéer inom olika branscher. FOTO: PRIVAT

Varsågod: Sno entreprenörernas affärsidéer

Ebba Arnborg

Publicerades: 23 januari, 2017

Torka i hjärnkontoret? I boken Bli idérik delar framgångsrika entreprenörer med sig av nya affärsidéer som de själva inte genomfört. Här listar vi några – bara för dig att ta vid och förverkliga!

Sugen på att driva eget, men i behov av en bärande idé? Anton Newitt, som själv driver flera bolag, är aktuell med boken Bli idérik. Där delar svenska entreprenörer med sig av konkreta – ännu inte genomförda – affärsidéer inom olika branscher.

– Jag ville ta tillvara på entreprenörerna innovationskraft och sprida goda affärsidéer istället för att hemlighålla dem, säger han.

Samtidigt påpekar han att det inte bara är hur bra en idé verkar vara som avgör om den blir framgångsrik.

– Mycket hänger på genomförandet. En idé kan verka hur bra som helst men utan någon som genomför den på ett bra sätt är den värdelös. Det finns också många affärsidéer som blivit totalsågade på förhand men som blivit genomförda på rätt sätt och entreprenören bakom idén har kammat hem både framgång och förmögenhet, menar han.

Här listar vi några av idéerna ur boken, i korthet:bilderik-webb

Blocket för matchprylar – Anton Newitt

Anton själv delar med sig av affärsidé som tar avstamp i att gamla använda prylar inte behöver ligga och samla damm, i synnerhet inte om de har stjärnglans:

”Skapa en ”blocket-liknande” marknadsplattform där föreningar och klubbar i hela världen kostnadsfritt kan lägga upp använda matchprodukter antingen som budgivning eller med ett fast pris.” skriver han, och fortsätter:

”En liten procentandel av försäljningen skulle tillfalla dig som driver marknadsplatsen.”

Stadsparaply – Gustav Nisser, grundare av Greencup

Många städer har problem med mycket regn, eller omväxlande väder. Gustavs idé hakar på det:

”Paraplystationer där man mot en pantsättning och avgift snabbt och enkelt kan hämta ut ett paraply. Avgiften bör vara liten, och paraplyet kan användas för att bära reklam.” skriver han.

”Beroende på stad så kan systemet anpassas. Vissa städer kanske är defacto kund, och då kan man dra ner avgiften mot konsumenten samtidigt som man inte behöver tänka på hyra för utplacering av stationer.”

 Magnetiskt vägguttag – Joakim Sjöblom, grundare bland annat Minatjänster.nu

Eluttagen har sett likadana ut i decennier, men Joakim har en idé: en magnetisk adapter att montera i befintliga eluttag.

”Istället för två hål skulle vi då ha en magnetisk yta i väggen, precis som laddaren till en dator från Apple. Detta skulle innebära fördelar.” skriver Joakim. Han nämner bland annat att kontakten skulle sitta lösare och kunna lossas i alla riktningar för att underlätta för äldre personer, och att det är omöjligt att få en stöt.

 Bensin-bag-in-box –Sanna Danell, grundare av Pingo Pots

Att åka runt med en dunk bensin är otympligt och risken att de välter och börjar läcka är överhängande. Sannas affärsidé tar avstamp i detta: en påse liknande den man kan köpa spolarvätska i, som innehåller högoktanig akrylatbensin och har ett snyggt designat motiv på.

”Den tar nästan ingen plats och ser man den i bilen så är allt man ser en snygg påse och man skulle aldrig mer behöva oroa sig för en stillastående bil.” påpekar hon.

Mellanmålet – Camilla Björkman, affärsutvecklare på Breakit, tidigare chefredaktör för Driva Eget och förläsare

Camilla ser en lucka på marknaden när det gäller färska, goda och nyttiga mellanmål som är enkla att få tag på.

”Kort sagt: hälsosam mat i farten – Utmaningen blir att ta fram ett koncept som är skalbart, först då kan det bli riktigt stort. För att lyckas måste du troligtvis ta dig in på stora kedjor eller kaféer, eller hitta andra sätt att sälja där du når människor på språng.” skriver hon.

Din egen bok – Max Söderpalm, säljexpert, författare och förläggare

”Min idé till dig är att göra precis som Anton. Skriv den där boken som bara du kan skriva. Alla kan skriva en bok men ingen mer än du kan skriva DIN bok. Boken där du är experten och lär andra det du har lärt dig i livet.” skriver Max och fortsätter:

”Fundera ett tag på det här: Om du skulle skriva en bok med syftet att hjälpa andra att lyckas, vad skulle den handla om då?”