<![CDATA[]]>

Gör business som Bert

Camilla Björkman

Publicerades: 3 september, 2010

När Bert Karlsson på torsdagen talade inför hundratals företagare på VÄXA 2010, gav han flera råd på hur du lyckas som företagare. Efteråt visade mannen som är värd hundratals miljoner att han aldrig missar ett tillfälle att tjäna pengar – och sålde själv sina böcker vid utgången.

Mannen bakom Skara sommarland, Mariann Grammofon och en rad andra företag har många råd att ge till småföretagare. När han igår talade till flera hundra företagare på eventet VÄXA 2010, som anordnades av Academy of Excellence, pratade han om att man inte får vara rädd att misslyckas.

– Har du fem idéer går en riktigt bra, två går sådär och två riktigt dåligt, sa han.

Själv gjorde Bert sin bästa affär som 13-åring. Han kulle köpa friidrottsbiljetter svart när polisen dök upp. Priset sjönk från 25 kronor till 8 kronor – och han kunde sälja biljetterna vidare för ännu mer än 25 kronor.

Ett antal år senare kom nästa affär. Bert öppnade Bert bingolokaler i Skara och drog in 30 miljoner första året. Men en konkurrent, Ulla Björkman (artisten Christer Björkmans mamma), grusade affärerna. Så Bert tog till rävspel för att bli etta igen.

– Jag hade kommit på en medarbetare med att förskingra pengar. Så jag sa till honom att ”antingen anmäler jag dig till polisen, eller så söker du jobb hos Ulla Björkman”. Hon fick lägga ner inom en månad, skrockar Bert.

Även när det gäller affärer går Bert sin egen väg. Här är hans råd på hur du kan göra likadant:

  • Ha koll på juridiken. ”Jag knäckte hela Föreningsbanken när de försökte sätta mig i konkurs och ta över Skara Sommarland. Jag kom på att jag kunde arrendera ut hela stället till mig själv. Där sparade jag miljarder.”
  • Förstå att succé och fiasko ligger nära varandra. ”Min vän Lars-Göran Blank, ägare till Jula postorder, var konkursfärdig. Men han lyckades vända hela företaget och kort därefter kom succén. Idag är omsättningen hundratals miljoner. Själv har jag förlorat 250 miljoner på att gå in i politiken, men jag har tjänat mycket mer.”
  • Prata i rubriker. ”Man måste våga sticka ut, även om det blir fel. Jag tycker alltid till om saker och ting och det är det som gör att jag ständigt får rubriker i tidningarna.”

Efter föreläsningen visade Bert att han aldrig missar ett tillfälle att tjäna pengar. Han hade med sig en låda av sin biografi, som han själv satte sig och sålde vid utgången.

Bert Karlsson är glad över pengarna som rullar in vid sitt bokbord.