Miljonärsskatt Magdalena Andersson Coronaviruset och nedstängningsstöd och coronastöd för företag

Ny miljonärsskatt kan drabba företagare – här är förslaget

Gustaf Oscarson

Publicerades: 4 juni, 2021
Foto av: Kristian Pohl

Finansminister Magdalena Andersson föreslår en miljonärsskatt för att minska inkomstklyftorna. Så här ser förslaget ut och så skulle det påverka dig som företagare.

Det var i en debattartikel i DN den 29 maj som Magdalena Andersson och Socialdemokraterna lade fram förslaget om en miljonärsskatt. Bakgrunden är att ojämlikheten i sammhället är stor och ökar, och att de rikaste borde ha råd att bidra mer.

Miljonärsskatt – så här kan den utformas

Det nya förslaget på miljonärsskatt är ett av fyra förslag på vad som behövs göras för att stoppa utvecklingen. Miljonärsskatten skulle alltså bli aktuell för dem med stora förmögenheter. Bostäder skulle undantas, enligt förslaget.

Vilka grupper som skulle omfattas av den tilltänkta lagen specificeras inte. Till SVT Nyheter säger Magdalena:

– Men den syftar såklart inte till att drabba vanliga löntagare och vanligt folk. Däremot ser vi att den rikaste procenten i Sverige har dragit ifrån rejält och blivit väldigt mycket rikare de senaste decennierna. Vi tycker att de ska bidra lite mer.

Högre potentiellt tak på ISK-sparande

Flera medier rapporterar om de nivåer som förekom i rapporten från riksdagens utredningstjänst (RUT) – där ett tak för ISK-sparande om 100 000 respektive 200 000 förekom.

Magdalena Andersson har senare utlovat ett högre potentiellt tak för ISK-sparande, enligt Dagens Industri. Runt tre miljoner kan istället ses som en tänkbar gräns för miljonärsskatt.

Således kan denna miljonärsskatt beskrivas som en förmögenhetsskatt som exkluderar bostäder och som inte drabbar vanliga småsparare.

Läs också: Bästa böckerna om att tjäna pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende

När kan en miljonärsskatt bli aktuell?

Förslaget om en miljonärsskatt ska i steg ett presenteras för Socialdemokraternas partistyrelse, som ska ta ställning till om frågan ska drivas vidare till riksdagen.

Enligt TT ställer sig Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv negativa till förslaget.

– En ny förmögenhetsskatt gör att pengarna försvinner utomlands. Bara genom att lansera idén skadar man förutsättningar för investeringar och jobb”, säger vd Jan-Olof Jacke enligt TT.

Och från andra partier och näringslivet har höga röster höjts för nackdelarna med miljonärsskatt. Sven Hagströmer, Avanzas ordförande, säger bland annat:

– Det uppmuntrar till att sälja aktier och att köpa villor.