Ansöka om Omställningsstöd

Omställningsstödet förlängs med augusti, september och oktober

Gustaf Oscarson

Publicerades: 9 november, 2020
Foto av: AdobeStock

Regeringen föreslår nu att omställningsstöd för företag förlängs med augusti, september och oktober. Det rapporterar SVT. Här går vi igenom vad som gäller.

Först kom omställningsstöd för mars och april. Sedan förlängdes det till maj, juni och juli. Och nu förlängs det alltså med augusti, september och oktober. Stödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under den perioden jämfört med samma period 2019.

Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor.

Läs också: Så får du bättre likviditet i företaget – snabbt!

Regering och stödpartierna överens om fortsatt omställningsstöd

Förlängningen av omställningsstödet är ett resultat av förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till , säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

– Det här är ett oerhört viktigt stöd företag som har det väldigt tufft och det är väldigt träffsäkert, säger Mats Persson.

Hur fungerar omställningsstöd?

Reglerna för omställningsstöd har fungerat lite olika beroende på vilka månader stödet gällt. Innan vi vet mer om stödet för augusti, september och oktober hänvisar vi till tidigare stödperioder som du kan läsa mer om här.

Läs mer: Så fungerar omställningsstödet under Corona

Även anstånd med skatteinbetalning förlängs

Den nya överenskommelsen innebär, förutom förlängs omställningsstöd, att företag fortsatt kan få anstånd med skatteinbetalning i ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms.

Företagen har redan nu möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar till mars 2021 Nu föreslås alltså att anståndstiden kan utökas med ytterligare ett år. Företagen måste ansöka om anståndet och beviljas förlängning om inte ”särskilda skäl” talar emot.

– Väldigt många företag, omkring 100 000 har använt sig av denna möjlighet. Om inte anståndet förlängs så skulle de riskera att behöva betala in skatten till våren mitt en fortsatt kris, säger Persson enligt Svenska Dagbladet.

Läs också: Här är alla aktuella coronastöd just nu