<![CDATA[]]>

7 råd som sänker din lokalhyra

Anders Andersson

Publicerades: 12 juni, 2015

Hyran är ofta en stor utgiftspost för en småföretagare. Men det finns sätt att sänka den. Här är Driva Egets Anders Anderssons sju råd för hur du gör.

Driva Egets ekonomiexpert Anders Andersson.

Driva Egets ekonomiexpert Anders Andersson.

1. Lista dina krav
Gör en lista i prioritetsordning över vad som är viktigast för en optimal lokal. Läget, standarden, storleken, inredningen? För enmansföretagare som är beroende av nätverk kan det allra viktigaste vara vilka andra företagare som är grannar.

2. Skaffa alternativ
Om du ska skaffa dig nya lokaler så försök se till att du har minst två alternativ som du kan spela ut mot varandra.

3. Annat än pris
Tänk på att det är så mycket mer än priset som är förhandlingsbart. Hur ska hyresvärden anpassa lokalen för dina behov? Kan du hyra den utan ombyggnad och själv sköta underhåll och städning är det ett argument som kan sänka hyran ordentligt.

4. Kom ihåg tiden
Det kan gå att förhandla dig till en lägre hyra genom att gå med på att förlänga kontraktstiden. Kanske kan du få ned hyran mitt i kontraktstiden genom att erbjuda längre bindningstid mot att hyran sänks.

5. Säg upp kontraktet
Om du har ett kontrakt som löper år för år så säg upp det för villkorsändring. Detta är extra viktigt i sämre tider när du räknar med sjunkande hyror.

6. Hyr ut
Sänk kostnaden genom att hyra ut en del av ytan i andra hand. Om du har plats över har du oftast rätt att hyra ut 50 procent av din kontorsyta.

7. Ta hjälp
Om fastighetsägaren representeras av en jurist vid hyresförhandlingen kan det vara värt att också du tar proffshjälp för att jämna ut maktbalansen och få med allt ”finstilt” i hyresavtalet.

Läs mer: Stor guide till att förhandla ner dina priser.