Nedsatta hyror

Nedsatta hyreskostnader under Coronakrisen – så fungerar det

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 11 april, 2020
Publicerades: 14 april, 2020
Foto av: GettyImages

Vilka branscher kan få hyresnedsättning och hur fungerar det rent praktiskt för hyresvärd och hyresgäst? Vi går igenom förutsättningarna och förklarar.

Vissa branscher har drabbats extra hårt av Coronavirusets framfart, och det är ofta branscher som har höga kostnader för hyra av lokaler. Läget är extra allvarligt för stora delar av hotell- och restaurangbranschen och handeln.

Regeringen avsätter därför 5 miljarder kronor i stöd för sänkta fasta hyror för utsatta branscher inom sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter.

Vilka branscher omfattas av hyresnedsättning, enligt förslaget?

Här omfattas exempelvis butikshandel, logiverksamhet, restauranger samt arrangemang av kongresser/mässor men även konsumenttjänster så som tandläkare, fysioterapeutisk verksamhet, hår- och kroppsvård.

Den fullständiga listan som skickats in till EU-kommissionen och som föreslås ingå i förordningen finns här.

Hur fungerar hyresnedsättningen rent praktiskt?

Stödet innebär att den hyresvärd som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april till 30 juni 2020 –  i dessa utsatta branscher – kommer att kunna söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen. Kompensationen ges med maximalt 50 procent av den nedsatta fasta hyran, det vill säga själva rabatten, dock maximalt 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Kompensationen söks av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna och omfattar alla hyresvärdar. Som hyresvärd måste du dock skicka in din ansökan till Länsstyrelsen senast den 31 augusti 2020. Det är därför viktigt att hyresvärdar nu tar ansvar för att ingå avtal för att på så sätt stödja sina hyresgäster. En grundförutsättning för stödet är att hyresvärden har kommit överens med sin hyresgäst om sänkt hyra. .

Ansökningsförfarandet kommer att ske digitalt och informationen om hur du går tillväga läggs ut på Länsstyrelsernas webbplatser när förordningen är på plats. Detta väntas ske inom kort, spana in hemsidan för Länsstyrelsen i ditt län för att hålla dig uppdaterad.

När sker de första utbetalningarna till hyresvärdar som ansökt om kompensation?

Stödet beviljas i efterhand och innebär att den hyresvärd som sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april–30 juni i utpekade utsatta branscher kommer att kunna ansöka om stödet för att kompensera en del av nedsättningen.

Tips: Så överlever ditt företag Coronakrisen – lyssna på våra bästa tips i podden Business Hacks

När behöver hyresvärden och hyresgästen vara överens om hyressänkningen?

Hyresgästen och hyresvärden ska avtala om en nedsatt hyra för perioden 1 april – 30 juni. Avtalet ska ha slutits innan den 30 juni 2020.

Så här hjälper Driva Eget dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Nytt krispaket för företagare – lättare att få a-kassa och stöd under Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens första Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det.