<![CDATA[]]>

Förändringen ska göra dem ekonomiskt oberoende

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 18 januari, 2016

När Erik Mossinger och hans fru gjorde en dålig fastighetsaffär bestämde de sig: De ville börja spara pengar och på sikt ”äga sin tid”. Nu har de inte bara miljoner utan Erik delar även med sig av sina kunskaper.

Erik Mossinger och hans fru fick en skuld hos banken när de köpte bostad i fel tid – och sålde i fel läge.
– I samband med det insåg vi att vi inte ville vara skuldsatta. Vi fick en tankeställare. Varför inte satsa på att vända detta till något positivt och skapa en förmögenhet istället?

Tidigare hade de mest spenderat sina goda inkomster, de åt ofta ute och köpte mycket kläder och prylar.
– Vi bestämde oss tillsammans. Då, runt 2010, lade vi om livet, berättar Erik.

Förändringarna bestod bland annat i att de:

  • Gjorde en budget – såg hur mycket de fick in varje månad och vilka kostnader de hade.
  • Bestämde sig för att göra matlådor och äta mer hemma på kvällar och helger, då mat tidigare var en stor kostnadspost.
  • Drog in på tv-kanaler, jämförde och bytte el- och försäkringsleverantörer.
  • Insåg att de hade alla prylar och kläder som de behövde.
  • Sparade löpande varje månad.
  • Amorterade på lån.
  • Och viktigt: Investerade i aktier. ”Det är nyckeln till ett sparande som växer. Att bara spara på ett sparkonto ger inget under en längre tid.”

– Med höga nettoinkomster blev det en otrolig effekt på sparandet, berättar Erik.

Deras gemensamma sparmål var att efter tio år, år 2021, äga sin tid – alltså leva på utdelningar av sina aktieinvesteringar och själva bestämma om de ska jobba eller inte. Nu har de hunnit få två barn och köpt ett hus under tiden, vilket har gjort att målet har flyttats fram tre-fyra år.

– Vi är en bra bit på väg, men är kanske 45 år när vi når målet. Det har möjliggjorts genom höga ambitioner och bra löner, men också att vi har investerat i aktier. Annars hade det varit omöjligt.

I sin blogg ”ägamintid” har Erik under några år skrivit om investeringar och hans kunskaper har också resulterat i Värdepappret, en ny oberoende aktietidning, som han driver tillsammans med andra bloggare. I tidningen kan man få tips och inspiration för att öka sin avkastning på aktier.

Varför startade ni den?
– Vi drev ju flera ganska kända investeringsbloggar i Sverige – om privatekonomi och aktier och vi hade flera tusen läsare. Det tog mycket tid att blogga, för väldigt lite betalt. Så vi kom till ett vägskäl: Ska vi lägga så pass mycket tid på det här eller gör något som är bättre tillsammans? Vi höjde kvaliteten kraftigt och fick lite mer betalt.

Hur har det gått då?
– Det har gått betydligt bättre än den affärsplan som vi gjorde när vi började jobba med tidningen. Aktietidningar är en liten nisch i Sverige, men vi har fått några hundra prenumeranter och första målet är tusen. Det finns potential att växa. 

Eriks tips för att omvandla intresset till affärer

  • Det viktigaste för att lyckas är att tycka om det du gör. Vi älskar ju detta. Då blir det också roligt och du lägger extra tid och energi – det genererar framgång.
  • Nyttja gratisreklam på nätet. Vi var kända på internet och Twitter och har inte lagt en enda krona på marknadsföring.