<![CDATA[]]>

Kylan hotar din elräkning – så undviker du att drabbas

Camilla Björkman

Publicerades: 7 januari, 2010

När iskylan lagt sig över Sverige kan du som har rörligt elavtal på ditt företag få betala hundralappar extra i månaden. Men det går att spara även i vintertider. Här är tipsen som sänker dina elkostnader.

Elpriset är nu rekordhögt. Det är resultatet av köldknäppen som brett ut sig över Sverige. Elbörsen Nord Pool beräknade att priset per kilowattimme i torsdags var 126 öre. Det är mer än tre gånger så mycket som för bara en vecka sedan, då det låg på 40,8 öre. För dig med rörligt avtal på ditt elabonnemang innebär det högre elräkningar om kylan håller i sig. 

– Den typen av pristoppar kommer när det är kallt, eftersom priset styrs av tillgång och efterfrågan. Sen beror det på kärnkraften, det är ju fortfarande några block som väntar på start, säger Sigge Eriksson, chef för Vattenfall privatkunder, till TT.

Han menar dock att genomsnittspriset inte måste påverkas nämnvärt av köldknäppen. Men då måste det bli varmare. Håller kylan i sig kan du vänta dig en saftigare elräkning. Som en jämförelse uppskattar Sigge Eriksson att du som har en genomsnittsvilla och ett rörligt avtal får runt 300-350 kronor dyrare elräkning under vintermånaderna.

Men det går att spara in på el även i vintertider. Klicka här för tipsen som minskar elkostnaderna för ditt företag.

Tänk på att du kan spara kostnader genom att byta till ett billigare elbolag. Se här vilket elbolag som nu har lägst pris.

Läs i senaste numret av Driva Eget om hur du kan halvera elkostnaden genom att installera värmerpumpar med luft-vatten.