<![CDATA[]]>

Obama rivstartade börsåret

Anders Andersson

Publicerades: 2 januari, 2013

USA kunde undvika ”stupet” – och både president Barack Obama och världens aktiebörser är lättade. Men att demokrater och republikaner till slut kunde enas om ett sparpaket löser inte problemen på sikt.

Turerna har varit många och oron stor, men tidigt på onsdagen svensk tid godkände representanthuset senatens förslag om skatterna i USA.

Glädje över att det finansiella stupet därmed var avväjt lyfter de globala marknaderna. Det fick den svenska börsen att rivstarta börsåret. Strax före börsens stängning på onsdagen hade index gått upp med drygt 2 procent – och aktieindex i USA startade direkt med ungefär en sådan uppgång.

Uppgörelsen innebär att de flesta skattehöjningarna undviks samtidigt som de automatiska nedskärningarna av utgifter skjuts två månader framåt. Men uppgörelsen  innebär inte några förändringar i de sociala skyddsnätsprogrammen.

President Obama lovade under sin återvalskampanj att se till så att de rikaste i USA – hushåll med över 250 000 dollar i årsinkomst – ska få högre skatter.

Men demokraterna tvingades kompromissa i uppgörelsen till gränsen 450 000 dollar. Skatterna för dessa grupper höjs från 35 till 39,6 procent. Kapitalvinstskatten höjs från 15 till 20 procent och arvsskatten från 35 till 40 procent.

Kompromissen innebär att vissa problem skjuts på framtiden:

Senaten har flaggat för behovet av 12 miljarder dollar i ökade statsinkomster och lika mycket besparingar i statens utgifter. Dessutom ska 110 miljarder dollar sparas på allt från försvar till välfärd. Svaret på hur den frågan ska lösas får nu vänta i två månader.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist känner både lättnad och oro:

– Det är en lättnad över ett beslut i ett akut läge. Världsekonomin riskerade en tvärnit, som skulle ha drabbat det exportberoende Sverige. Men än återstår en rad problem för president Obama och kongressen. De har köpt sig tid, och det är mycket tuffa förhandlingar som väntar, säger han till di.se.