<![CDATA[]]>

"Ryker sjukbidraget om jag köper bolaget?"

Cecilia Ingvarsdotter

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 4 januari, 2016

En av Driva Egets läsare får fullt sjukbidrag och har nu fått erbjudande att köpa ett bolag. Experten ger råd.

Fråga från Driva Egets läsare Boppen:
Jag har fullt sjukbidrag sedan cirka 2,5 år tillbaka. Nu har jag fått ett erbjudande om att köpa ett aktiebolag som säljer MC-delar på nätet. Jag tror att jag ska kunna klara detta då det bara handlar om några timmars jobb i veckan. Men vad gäller i så fall? Blir jag av med sjukbidraget helt eller vad händer?

Expertsvar från Andreas Stjernberg, enhetschef för utveckling och stöd på Försäkringskassan:
För att ha rätt till hel ersättning är kravet att arbetsförmågan ska vara helt eller i det närmaste helt nedsatt. Men en person som har hel sjukersättning har ett visst utrymme att jobba, även i ett eget företag, utan att sjukersättningen påverkas.

Du har rätt att jobba en åttondel av normal heltid, det vill säga fem timmar i veckan. Även din arbetsinkomst behöver vara mindre än en åttondel av den normala inkomsten på heltid för en sådan typ av sysselsättning.

Exakt vilken summa det är avgör din handläggare på Försäkringskassan. Uppfyller du dessa krav bör du alltså ha fortsatt rätt till hel förmån.

För att kunna ge dig ett svar i ditt enskilda ärende rekommenderar jag dig att ta kontakt med din handläggare på Försäkringskassan för att diskutera de faktiska förutsättningarna i din situation.