<![CDATA[]]>

Så sänker du dina elkostnader

Camilla Björkman

Publicerades: 7 januari, 2010

Du som har en egen lokal eller har ett hyreskontrakt där elen betalas separat kan tjäna mycket på att se över dina elvanor. Här är tipsen som sparar dig tusenlappar.

Byt elbolag. Den som inte aktivt byter elbolag har ett avtal som kallas tillsvidareavtal – som är det sämsta av alla avtal. Här kan du jämföra de större elbolagen på marknaden och se hur mycket du kan sänka dina elkostnader.

Täta fönster. Detta är framförallt intressant i byggnader med balanserad ventilation, så kallad FT-ventilation. Men tänk på att du måste ta hänsyn till ventilationen så att det inte blir för tätt.

Fixa belysningen. Gammal belysning drar mycket mer el. Är så fallet hos dig kan du tjäna mycket på att byta till ett effektivare system. Byt även till lågenergilampor.

Stäng av datorn. Gör det till en vana att alltid slå av den när du går hem för dagen.

Släck i tomma rum. Konferensrum och kök står ofta med full belysning, trots att ingen är där. Bättre disciplin eller timer minskar kostnaderna.

Utnyttja dagsljuset. I lokaler där solen skiner in behöver du inte ha en massa lampor tända.

Se över ditt hyreskontrakt. Om du hyr lokal och elen ingår i hyran får du ofta inte del av de minskade kostnaderna som du kan spara in. Hör med hyresvärden om kontraktet kan utföras så att du får se resultat av dina sparåtgärder. Detta kan nämligen mätas.

Läs av mätaren. Minst en gång i månaden bör du läsa av mätarna för el, vatten, värme och gas. Det ger underlag för egen statistik som kan avslöja om något inte står helt rätt till i byggnaden. Här kan du läsa hur du gör.

Källa: Energirådgivningen

Läs också  i senaste numret av Driva Eget om hur du kan halvera elkostnaden genom att installera värmerpumpar med luft-vatten.