<![CDATA[]]>

Stopp för momsavdrag för hemmakontorets möbler

Anders Andersson

Publicerades: 14 oktober, 2010

Om du har kontor i hemmet ska du inte få dra av momsen på de kontorsmöbler du köpt till företaget. Denna nya tolkning från Skatteverket kan höja kostnaderna ordentligt för dig som har kontor hemma.

Detta beror på att möbler och andra inventarier anses tillhöra bostaden, även om de används i företaget. Men många skatteexperter utanför Skatteverket håller inte med och räknar med att skattedomstolarna ska godta momsavdraget. 

För ett möbelköp på 10 000 kr inklusive moms blir det då denna märkliga skillnad om du köpt möbler till ett kontor i bostaden jämfört med att köpa dem till ett kontor utanför bostaden:

 • Om du köper möblerna till kontoret utanför bostaden drar du av 2 000 kr i momsdeklarationen och kostnaden som dras av i bokföringen och deklarationen blir 8 000 kr – en kostnad efter skatt på 4 000 kr vid 50 procent i marginalskatt.
 • Om du i stället köper möblerna till ett kontor i bostaden blir det inget momsavdrag, men hela beloppet inklusive moms, 10 000 kr, dras av som kostnad i bokföring och deklaration. Det ger en kostnad på 5 000 kr efter skatt, en tusenlapp mer än om samma möbler köps till ett kontor på stan.

Inte heller får du göra avdrag för momsen om du till exempel bygger ett kontor i hemmet. Det hänger ihop med att momsen inte får dras på privatbostadsfastigheter och att kontorsmöbler anses tillhöra bostaden.

Däremot gäller inte avdragsförbudet för sådant som inte anses tillhöra själva bostaden, exempelvis en dator som du har hemma men använder i firman. Använder du datorn till 50 procent i företaget får du dra av 50 procent av momsen. Inte heller ett säkerhetsskåp för företagets handlingar anses tillhöra bostaden.
 

Du som har dragit av för momsen på tidigare köp kan bli återbetalningsskyldig, även om Skatteverket inte gör några kontroller utöver det vanliga för just kontorsmöbler.
 

– Detta är egentligen inget nytt. Men med ställningstagandet vill vi klarlägga vad som gäller, säger Kennerth Kullman på Skatteverket.
 

 

 

 •  
 • Läs Skatteverkets nya tolkning här.

   

   

  Är det inte orättvist att man inte får kvitta momsen bara för att man har kontor hemma?

  – Avdragsförbudet för stadigvarande bostad är en schablonregel och träffar också sådant som finns i bostaden, men som används i verksamheten,  säger Kennerth Kullman.