”Stoppa nya lagen om kassaapparater”

Anders Andersson

Publicerades: 16 april, 2009

Sex företagarorganisationer har gått samman för att försöka få den nya lagen om kassaapparater uppskjuten. Lagen och dess konsekvenser har inte utretts ordentligt och kan förvärra krisen för företagen, anser de.

Kritiken kommer i en debattartikel i Dagens Industri från Företagarna, LRF, Svensk Handel, Far Srs, Svenskt Näringsliv, NNR och Fastighetsägarna. 

De angriper lagen på flera sätt:

  • Många praktiska frågor är ännu olösta.
  • Kraven på kvittoredovisning måste göras mer rimliga.
  • Utbudet av godkända kassaregister är ännu för litet.
  • Extrakostnaderna för företagen som drabbas av lagen måste analyseras bättre.
  • Den nya lagen höjer kostnaderna så mycket att krisen kan förvärras för många små företag.

På Skatteverket börjar man inse att alla som nu måste skaffa sig kassaapparater inte hinner med det till kommande årsskifte och att lagen kan skapa problem i början.

– Vi ska ha en mjuk hållning till en början, och vara återhållsamma med kontrollavgifter. Om ett företag kan visa att det har försökt att få fram ett certifierat kassaregister i tid men inte lyckats, kommer vi naturligtvis att ta hänsyn till det. Vi vinner inget på att vara hårda, vi vill istället ha ett bra samarbete, säger Lars Lundh, projektledare inom kassaregisterprogrammet på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Den nya lagen innebär att från och med 2010 ska de flesta företag som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. En godkänd kassaapparat med en certifierad kontrollenhet (certifierat kassaregister ) gör det betydligt svårare att fuska med kassan. Cirka 200 000 företag inom både handeln och tjänstesektorn berörs.

Den företagare som inte skaffat sig ett certifierat kassaregister i tid riskerar en kontrollavgift på 10 000 kronor.

- Vi har information om att certifierade kassaregister ska vara tillgängliga på marknaden före sommaren och uppmanar de företag som omfattas av lagen att agera redan nu för att vara ute i god tid. Skatteverket kommer på sin hemsida att löpande publicera namnen på de kassaregister som certifierats av tillverkarna, säger Lars Lundh.