Ny skärpt granskning mot småföretagen

Anders Andersson

Publicerades: 14 januari, 2009

Skatteverkets granskning av krogbranschen har gett så stora skatteintäkter att Skatteverket nu också börjat göra oanmälda razzior hos byggföretag, städfirmor, optiker, blomsterhandlare och gatukök. Men det är bara början. Läs här om nästa steg i den nya skärpta företagarkontrollen.

I tre år har Skatteverket hårdgranskat krogbranschen och gjort oanmälda besök samtidigt med kommunernas spritkontrollanter. Totalt har staten fått in 2,2 miljarder i extra skatt på detta, varav 1,2 miljarder bara under förra året.

Detta anses så framgångsrikt att Skatteverket fått extra resurser för ökade företagskontroll. Från den 1 juli i år har man därför satt igång en ny treårsperiod med systematiska kontroller av vissa branscher.

Största resurserna läggs på byggföretagen. Alla byggföretag som tillhör Sveriges Byggindustri ska tvingas att ha skyltar med företagets namn på alla arbetsplatser, så att Skatteverket vet vilken som är ansvarig när man gör razzior för att leta svartjobbare.

Andra grupper som nu kommer att granskas är optiker, städfirmor, blomsterhandlare, torghandlare och gatukök. Även där ska det göras oanmälda razzior, för att försöka hitta svarta inkomster och svartjobbare.

Detta är bara början på Skatteverkets skärpta företagskontroll. Två nya steg är på väg: 

– Certifierade kassaapparater. Alla som har kontanthandel måste från och med 2010 ha certifierade kassaregister.
- Kvittokrav. En ny lag, som träder i kraft den 1 januari 2010, innebär att kunden har rät att få kvitto vid varje köp. På varje kvitto ska finas en särskilt kod som ska göra det lätt för skattegranskarna att kontrollera butikens redovisning. Om butiksägaren inte ger kvitto kan det bli böter på upp till 10 000 kr. Detta ska dock inte gälla torghandel.
- Personalliggare. Sedan förra året måste restauranger och frisörer som har anställd ha en personalliggare där personalen noterar när de kommer och går varje dag. Detta system ska nu utvidgas till andra branscher.