<![CDATA[Foto: Mostphotos]]>

Skatteverket hårdgranskar marknader och jordgubbsförsäljare i sommar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 4 juni, 2014

Inför sommarens jordgubbsförsäljning och övrig torg- och marknadshandel gör sig Skatteverket redo att på bred front kontrollera om försäljarna har kassaregister.

Driva Eget har tidigare skrivit om den nya lagen som säger att torghandlare krävs på kassaregister. Från årsskiftet gäller reglerna – och Skattverket säger att de planerar en bred kontrollinsats för att se till att kassaregisterlagen följs.

– Vi arbetar för att det ska vara lätt att göra rätt och kontrollerar där det kan förekomma fusk och fel. De allra flesta vill göra rätt för sig och det är viktigt att vi gör kontrollinsatser så att de som följer reglerna inte utsätts för oschysst konkurrens, säger Conny Svensson, nationell samordnare för Skatteverkets kontroll av kontanthandeln.

Reglerna som gäller sedan årsskiftet innebär att försäljare, i butiker men även inom torg- och marknadshandeln, med en omsättning över 177 600 kronor per år (fyra prisbasbelopp) ska ha ett godkänt kassaregister.

Flera hundra personer från Skatteverket ska delta i sommarens kontroller och finner man några som inte följer lagen, alltså inte har ett kassaregister, om beloppet inte slås in i kassan eller om inte kunden erbjuds kvitto, så kan en kontrollavgift tas ut.

– Det har varit en hel del frågor om kassaregister kan användas i utomhusmiljö. Elsäkerhetsverket har därför gått ut med information kring detta. Men egentligen är det inget nytt, alkohollagen har krävt kassaregister även utomhus sedan 2003, säger Conny Svensson.

Ni kan vänta besök av Skatteverket:

  • Marknader
  • Musikfestivaler
  • Jordgubbsförsäljare
  • Sommarcaféer

Vad tycker du om den nya lagen? Tyck till i en kommentar!