<![CDATA[]]>

Test: Hitta rätt telefonväxel

Kaisa Skottestad

Publicerades: 30 september, 2010

Hur litet företag du än har så kan du nu skaffa dig en egen växeltelefonist för bara ett par hundra i månaden. Vi har jämfört tre enkla växellösningar för småföretag.

Driva Eget är ett litet kostnadseffektivt företag med samarbetsföretag och frilansare som kunder och läsare behöver nå genom ett gemensamt telefonnummer. Precis som många andra småföretag vill vi slippa växeltelefonist och att ha fasta telefoner på kontoret.

Behov och förutsättningar kan variera mellan olika företag, och hur vi gjort får ses som ett exempel på hur småföretag kan välja kostnadseffektiva telefonlösningar med ny modern teknik. Vi ställde dessa krav:

  • Vi ville ha ett växelnummer med talsvar där man trycker olika siffror för att komma till olika medarbetare med mobiltelefoner och till externa företag som sköter annonsförsäljning och prenumerationshantering och har fasta telefoner.
  • Vi ville själva kunna tala in hälsningsmeddelanden och smidigt kunna lägga till och ändra anknytningar.

Vi fick in offertsvar från de tre företag som finns med i sammanställningen här intill. Alla avgifter gäller med två års bindningstid.
Hade vi haft ett företag där alla haft Tele2-abonnemang hade Tele2 troligen varit det mest kostnadseffektiva. Vi valde dock det lilla företaget Wx3, och det har hittills fungerat bra på vårt telefonnummer 08-4200 7850.

Tele2 mobil
Nätbaserad växel som enbart fungerar för mobiltelefoner och sköts från en vanlig dator. Bra för de företag där alla mobiler har Tele 2 abonnemanget Jobbarkompis. Det blir då inga avgifter för samtal mellan de olika anknytningarna.
Inträdesavgift: 2 875 kr
Månadsavgift: 553 kr
Totalkostnad, 2 år: 16 147 kr

Wx3
IP-telefonilösning som fungerar både för fasta och mobila telefoner. Sköts från en vanlig dator via internet. Kostnader för varje samtal från växeln tillkommer med 95 öre till mobil och 11 öre till fast telefon.
Inträdesavgift: 4 950 kr
Månadsavgift 285 kr
Totalkostnad (två års bindningstid) 11 790 kr

Telia Centrex med Minivoice
En analog Telia Centrex anslutning dit man kopplar växelnumret. Den vidarekopplar man till en Telia Minivoice som är förprogrammerad med de val som önskas. Den är alltså inte nätbaserad utan kopplas via telefonjacket.
Inträdesavgift: 12 550 kr
Månadsavgift: 245 kr
Totalkostnad, 2 år: 18 430 kr