<![CDATA[]]>

Felix Herngren: "Man måste våga göra bort sig"

Camilla Björkman

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 19 oktober, 2014

Uppmuntra idéer och skapa en trygg och glad arbetsmiljö, det var Felix Herngrens ledarskapsråd på konferensen Healthy Business. Läs fler av dem här.

Regissören och skådespelaren Felix Herngren var en av gästerna på konferensen Healthy Business, anordnad av Euro Accident på Nalen i Stockholm den 16 oktober.

Hans produktionsbolag FLX sysselsätter allt från manusskribenter och skådespelare. Som kreativ chef är hans jobb att inspirera sina medarbetare att göra ett bra jobb och leda utvecklingen av nya idéer.
– Ofta börjar vi med ett antal idéer och jobbar i en ”ja-fas”. Det betyder att ingen får säga att en idé är dålig. Risken är annars att man börjar lägga band på sig och då försvinner de mest geniala idéerna, sa han när han intervjuades på scen.

Arbetet resulterar i ett gäng idéer som teamet sedan röstar på. Först då får man kritisera – och ta kritik.
– Kan man inte ta kritik funkar det inte att jobba hos oss, sa Felix Herngren.

Väl på inspelning handlar det om att skådespelarna ska våga göra bort sig. Miljön måste vara trygg:
– Jag är jättenoga med att vi har en bra stämning på jobbet. Är man sur på någon annan, tala ut direkt!

Men det betyder inte att alla kan göra som de själva vill. Filmbranschen är hierarkisk.
– Vi har en apparat som kan kosta en miljon om dagen. Då funkar det inte med en massa diskussioner. Säger jag ”nu gör vi så här” är det också det som gäller.

Slutligen gav han dessa konkreta ledarskapsråd till publiken:

1. Ge folk ansvar
– Jag gör fler produktioner än de flesta. Men det beror på att jag gör ut en plan för hur jag vill att saker ska se ut – sen låter jag folk själva ta ansvar. Det blir ett otroligt mycket bättre resultat på det sättet.

2. Credda ofta
– Säg högt inför andra: ”Mitt team är så bra! Utan dem skulle jag inte klara mig”. Det gör folk glada och skapar en trygg miljö.

3. Red ut saker direkt
– Om det är dålig stämning, ta upp det direkt. Håller man en stand-up och det är dålig stämning i rummet är det ingen idé att dra andra skämt. Då är det bättre att säga: ”Hörrni, antingen är jag dålig eller så är ni tröga”.  Peka på problemet direkt.

4. Var ett föredöme
– Folk gör inte som du säger utan som du är. Så vad du än vill att folk ska göra måste du börja praktisera det själv.